Karnawał rządzi się swoimi prawami! To wyjątkowy czas w roku, kiedy na stołach pojawiają się najróżniejsze słodkości – kruche faworki, efektowne róże karnawałowe, klasyczne pączki z lukrem i skórką pomarańczową.
Poradnik Domowy nr 3/2019
W najnowszym numerze Poradnika Domowego znajdziecie przepisy na pyszne karnawałowe smakołyki – dwa z nich prezentujemy poniżej!
Składniki:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Poradnik Domowy nr 3/2019
W najnowszym numerze Poradnika Domowego znajdziecie przepisy na pyszne karnawałowe smakołyki – dwa z nich prezentujemy poniżej!
Donaty cynamonowe
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 450 g mąki,
- opakowanie drożdży instant (7 g),
- 200 ml letniego mleka,
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
- 50 g drobnego cukru (np. nierafinowanego trzcinowego),
- jajko,
- 2/3 łyżeczki soli,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- drobny cukier,
- cynamon,
- olej
- Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj jajko i ekstrakt. Ciągle mieszając, wlej ciepłe mleko z olejem lub masłem. Zagniataj 15 minut. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Włóż je do miski, przykryj i odstaw, aż podwoi objętość
- Wyrośnięte ciasto chłodź 2 godziny. Rozwałkowuj na grubość ok. 1 cm. Wykrój z ciasta krążki o średnicy ok. 10 cm, w środku każdego wytnij kieliszkiem dziurkę. Ciastka ułóż na pergaminie, odstaw na godzinę. Smaż w głębokim oleju po 2 sztuki na rumiany kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtocz w cukrze z cynamonem. Ostudź.
Minipączki twarogowe
Fot. Adobe Stock
Składniki:
- 300 g twarogu mielonego na sernik,
- 3 jajka,
- 3 czubate łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 350 g),
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka olejku waniliowego,
- 25 ml wódki lub octu,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksuj z cukrem i twarogiem, stopniowo, cały czas miksując, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Pod koniec wlej wódkę i olejek waniliowy.
- Dłonie natłuść olejem, bierz małe porcje ciasta i formuj z nich małe kuleczki (średnicy ok. 3 cm). W szerokim garnku lub wysokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Twarogowe kuleczki kładź na gorący olej. Podczas smażenia delikatnie obracaj pączki, tak by równomiernie się zrumieniły. Usmażone wyłóż do płaskiej miski wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możesz oprószyć cukrem pudrem lub nadziać dowolnym nadzieniem.
Jeszcze więcej znakomitych przepisów znajdziesz w najnowszym wydaniu Poradnika Domowego 3/2019!
Ponadto w numerze:
- Nigdy nie wiesz, gdzie spotkasz miłość – zaskakujące historie czytelników!
- Stylizacje z dżinsowymi spodniami oraz eleganckie motywy zwierzęce
- Gorące trendy makijażowe na nadchodzący sezon!
-
Sposoby na ból – leki i domowe terapie!
Poradnik Domowy – w dobrym stylu!