Bardzo często w dzieciństwie przygotowywałam lemoniadę z cytryny. Zawsze mi smakowała. Cytryna dodaje kwaskowatego smaku danej potrawie. W plasterkach używana jest przede wszystkim do herbaty.
Cytryna jest też dobra na usuwanie plam z obieranych warzyw. Dzięki niej z ryb znika jej nieprzyjemny zapach.
Ale chciałam się pochylić nad innymi wartościami cytryn. Użyte w leczeniu niektórych chorób bardzo nam pomagają.
1. Cholesterol- przygotowany napój pomaga przy wysokim cholesterolu. Przygotowanie go jest bardzo proste, ok. 30 ml. soku z cytryny zalać należy 70 ml. przegotowanej wody. Później dodać ząbek czosnku i miodu gryczanego. Pić raz dziennie.
2. Oczyszcza organizm- szklankę przegotowanej wody należy wymieszać z wyciśniętego soku z połowy cytryny. Stosować przy nadwadze.
3. Na przeziębienie- 3 cytryny należy sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę, pozostałe obrać i pokroić w plastry. Wszystko przełożyć do słoika. Dodać 700 ml wódki 45%, 3 łyżki miodu lipowego, pół łyżeczki cukru trzcinowego. Odstawić szczelnie zamknięte na 10 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelek. Stosować po 1 kieliszku dziennie zimą.
4. Na gardło-4 łyżeczki soku z cytryny wymieszać z 4 łyżeczkami przegotowanej wody. Stosować przy zapaleniu gardła.
To tylko niektóre objawy, na które pomaga cytryna. Jest ich o wiele więcej. Warto poszperać i poczytać. Ważne jest, aby pamiętać, żeby dodawać do potraw świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Cytryna jest bardzo zdrowa. Pamiętajmy czasem o niej i nie grymaśmy na jej widok.
Polecamy: zastosowanie cytryny zamiast chemii >>>