Co tak naprawdę zawiera suszony miód?

Miód w proszku to efekt pracy polskich naukowców. Czy można go uważać za zamiennik prawdziwego miodu? Co tak naprawdę zawiera sproszkowany miód i czy może być stosowany przez diabetyków?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co tak naprawdę zawiera suszony miód?
fot. Adobe stock

Czym jest miód w proszku?


Suszony miód otrzymany przez naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to naturalny produkt składający się z dwóch składników: miodu pszczelego oraz nutriozy (błonnika pszenicznego).

Miód w proszku o takim składzie zawiera aż 80% prawdziwego miodu, oczywiście odpowiednio wysuszonego. Uzyskanie tak wysokiej zawartości tego naturalnego produktu było możliwe dzięki zastosowaniu osuszonego powietrza w trakcie suszenia rozpyłowego. 

Do tej pory połowę sproszkowanego miodu stanowiła maltodekstryna, która z uwagi na wysoki indeks glikemiczny nie jest pożądanym składnikiem żywności. Otrzymanie miodu w proszku, przy zastosowaniu innowacyjnych metod, nie jest proste, jednak może okazać się przełomowe chociażby dla branży kosmetycznej.

Ponadto, uzyskany w ten sposób produkt może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę. Zachowuje przy tym oryginalny smak, aromat i wartości odżywcze. 

Sprawdź: Udane przepisy na pierniki

Jakie zastosowanie ma suszony miód?


Miód w sproszkowanej formie, obecnie z dodatkiem nutriozy, może znaleźć zastosowanie w przemyśle cukierniczym, gastronomicznym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Miód w proszku jest dobrą alternatywą dla płynnego miodu, który ulega szybkiej krystalizacji i wymaga pracochłonnego czyszczenia urządzeń stosowanych na etapie produkcji np. kosmetyków lub suplementów diety.

Suszony miód znajduje zastosowanie w cukiernictwie, a nawet... w przemyśle mięsnym, gdzie ma przedłużać trwałość konkretnych produktów. Trwają badania nad jego właściwościami antybakteryjnymi i przeciwutleniającymi. 

Miód w proszku z dodatkiem nutriozy może być także używany w produkcji leków oraz suplementów diety.

Zobacz: jak zrobić miodownik?