Od czego zależy cena czekolady?
Koszt tabliczki czekolady o masie 100g wynosi od około 2 do nawet kilkudziesięciu złotych. Na końcową cenę produktu składa się wiele czynników, takich jak technologia produkcji (najdroższe czekolady to często produkty wytwarzane przez manufaktury cieszące się wieloletnią tradycją, wyrabiane i dekorowane ręcznie) czy chociażby rosnąca cena kakao, będąca wynikiem kurczących się upraw kakaowca.
Nic więc dziwnego, że często cena dobrej czekolady przewyższa możliwości finansowe konsumentów. Sposobów na uzyskanie taniej czekolady jest mnóstwo, do najpopularniejszych z nich należą:
- śladowe ilości kakao (na poziomie kilku procent)
- stosowanie oleju palmowego zamiast tłuszczu kakaowego
- dodatek emulgatorów
- stosowanie wypełniaczy takich jak mleko w proszku
Czekolady Terravita z linii Classic
Fot. Materiały prasowe Terravita
W nowej linii czekolad Classic, w portfolio marki Terravita znalazło się 8 tabliczek:
- Mleczna
- Orzech laskowy
- Kokosowa
- Jogurtowo-Malinowa
- Jogurtowo-Truskawkowa
- Mięta - Limonka
- Caramel Latte
- Tiramisu
Fot. Materiały prasowe Terravita
Czysta etykieta, nowoczesna grafika i szlachetne wykończenie opakowania sprawiają, że czekolady z linii Classic to produkt premium, za który zapłacisz tylko ok. 3 złotych.