Jak zrobić czekoladki?

Najprostsze czekoladki robi się z roztopionej czekolady deserowej, śmietanki i masła. Z gotowej masy formuje się kulki i obtacza je w kakao lub wiórkach kokosowych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić czekoladki?
fot. Fotolia
Przygotowanie domowych czekoladek nie jest zbyt trudne. Wystarczy kilka tabliczek czekolady i odrobina wyobraźni, by stworzyć własną  bombonierkę. Warto swoją przygodę z czekoladkami rozpocząć od najprostszych trufli. Jak je przygotować?

Jak zrobić trufle?

Trufle to nic innego jak najprostsze czekoladki z masła, śmietanki i czekolady. Ich smak można modyfikować poprzez orzechy, przyprawy czy esencje cukiernicze.
  • Do przygotowania trufli potrzebne będą: 2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej i mlecznej), 0,5 szklanki śmietany 30-36%, 1 łyżka masła, wiórki kokosowe lub kakao do posypania.
  • Śmietanę wlewamy do garnka, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.
  • Do śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia.
  • Dodajemy masło, mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Z gotowej masy formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe!
Jak zrobić pralinki?

Przygotowanie pralinek jest nieco trudniejsze od trufli. Przede wszystkim wymaga posiadania foremek, najlepiej silikonowych, oraz czegoś, co posłuży nam za nadzienie. Oto jak zrobić przykładowe praliny z nadzieniem na bazie czekolady.
  • Do zrobienia pralinek będą potrzebne: 2 czekolady ciemne (gorzkie lub mleczne), 1 czekolada biała, wódka, likier lub whisky, dowolne orzechy, ¼ szklanki śmietany 30-36%, miód.
  • Ciemną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spryskane wodą foremki silikonowe.
  • Foremki wkładamy do zamrażalki, by czekolada zastygła.
  • W międzyczasie podgrzewamy śmietankę, roztapiamy w niej białą czekoladę, dodajemy zmielone lub posiekane orzechy i odrobinę alkoholu.
  • Gotową masę mieszamy, odkładamy do lodówki do ostygnięcia.
  • Foremki z czekoladą wyciągamy z zamrażalki, do każdej nakładamy ostudzone nadzienie.
  • Napełnione pralinki polewamy pozostałą ciemną czekoladą i odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • Po paru godzinach czekoladki są gotowe. Smacznego!

Jak samemu zrobić czekoladę?

Jeśli mamy ochotę, bazę do pralinek i trufli, czyli czekoladę, również możemy zrobić samodzielnie w domu. Jak zrobić czekoladę?
  • Do zrobienia domowej czekolady potrzeba: ½ kostki masła, cukru, kakao, 1 szklanki mleka w proszku oraz 1 szklanki tłustego mleka krowiego.
  • Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
  • Dodajemy cukier i kakao w takich proporcjach, jaki smak chcemy uzyskać (mleczna, gorzka, deserowa).
  • Całość zdejmujemy z palnika, przelewamy do miski i dodajemy mleko w proszku.
  • Mieszamy, przekładamy do foremki i odkładamy do lodówki.
  • Po paru godzinach czekolada stężeje i będzie gotowa do spożycia. Smacznego!