Murzynka z wiśniami można przygotować zarówno w sezonie, kiedy stragany na targach uginają się pod ciężarem kolorowych owoców, jak i poza nim wykorzystując mrożonki lub przetwory w słoikach.
Ciasto z wiśniami jest proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej ilości składników ani poświęcenia mu zbyt wiele czasu. Wychodzi puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Połączenie lekko kwaskowatych wiśni idealnie komponuje się ze słodkim ciastem.
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasto z wiśniami jest proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej ilości składników ani poświęcenia mu zbyt wiele czasu. Wychodzi puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Połączenie lekko kwaskowatych wiśni idealnie komponuje się ze słodkim ciastem.
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami
- Dwie szklanki mąki połącz z łyżeczką proszku do pieczenia, ¾ szklanki cukru, dwoma łyżeczkami cukru waniliowego, trzema łyżkami kakao
- Osobno wymieszaj jedno jajko z ¾ szklanki mleka i łyżką oleju
- Następnie wymieszaj mokre składniki z suchymi; dodaj do całości szklankę wydrylowanych wiśni
- Piecz w foremce w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez niecałą godzinę (ok. 50 min)