Jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami?

Do przygotowania mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z owocami potrzebujemy wiśnie, mąkę, mleko, olej, cukier, kakao i jajko. Suche i mokre składniki najpierw mieszamy osobno, później łączymy razem z owocami - świeżymi lub mrożonymi.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami?
fot. Fotolia
Murzynka z wiśniami można przygotować zarówno w sezonie, kiedy stragany na targach uginają się pod ciężarem kolorowych owoców, jak i poza nim wykorzystując mrożonki lub przetwory w słoikach.

Ciasto z wiśniami jest proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej ilości składników ani poświęcenia mu zbyt wiele czasu. Wychodzi puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Połączenie lekko kwaskowatych wiśni idealnie komponuje się ze słodkim ciastem.

Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami
  • Dwie szklanki mąki połącz z łyżeczką proszku do pieczenia, ¾ szklanki cukru, dwoma łyżeczkami cukru waniliowego, trzema łyżkami kakao
  • Osobno wymieszaj jedno jajko z ¾ szklanki mleka i łyżką oleju
  • Następnie wymieszaj mokre składniki z suchymi; dodaj do całości szklankę wydrylowanych wiśni
  • Piecz w foremce w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez niecałą godzinę (ok. 50 min)
Gotowe ciasto pokrój dopiero wtedy, kiedy ostygnie. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!