Czosnek, czyli naturalny antybiotyk

  • 1

Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Powinien być w każdej kuchni. A dlaczego? Zapraszam do czytania.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Czosnek, czyli naturalny antybiotyk
fot. Fotolia

Wywodzi się on z Azji. Był uprawiany już 5 000 lat temu. W naszym kraju jest znany od średniowiecza. Należy do rodziny amarylkowatych. Istnieje bardzo wiele gatunków czosnku. Wykazuje on właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Dlatego jest pierwszą pomocą przy oznakach przeziębienia. Wtedy właśnie zaleca się pić mleko z miodem i czosnkiem. Ma intensywny zapach i ostry smak, którego można się pozbyć zjadając jabłko lub kilka listków natki pietruszki.

Czosnek jest niezastąpiony w kuchni. Używa się go do bardzo wielu dań. Doskonale komponuje się z pomidorami. Jest niezastąpiony przy doprawianiu szpinaku. Jednak najlepiej spożywać go na surowo (np. na kanapkach). Czosnek zawiera witaminy z grupy A, B i C. Oprócz tego w swoim składzie ma : wapń, cynk, żelazo, fosfor, potas, siarkę, magnez, selen oraz sód.

W znacznym stopniu wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, a także poziom złego cholesterolu. Zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Ma działanie napotne i wykrztuśne. Można także używać go zewnętrznie, przy odleżynach, źle gojących i ropiejących ranach. Czosnku powinni jednak unikać osoby z chorą wątrobą, chorobami jelit i w ostrych nieżytach żołądka.

Pamiętajmy by w sklepie zwracać uwagę na pochodzenie czosnku i wybierać nasz krajowy. Ma zdecydowanie lepszy smak i zapach. Dlatego pamiętajmy o tym niezwykle zdrowym warzywie :)


Poznaj: encyklopedię żywienia dziecka >>>