Jak wszyscy dobrze wiemy, większość smacznych produktów w nadmiarze jest dla nas w jakimś stopniu szkodliwa lub po prostu tucząca. Stwierdzenie to, idealnie sprawdza się w przypadku cukru. Liczba cukrzyków na świecie wciąż rośnie, a nadal dość popularny „zachodni styl życia”, czyli zbyt częste odżywianie fast-foodami, czy słodyczami składającymi się głównie z cukrów prostych, nie wpływa pozytywnie na zmianę tych danych.
Ostatnie badania dowodzą pojawienie się kolejnego problemu, który dotyczy właśnie cukru. Mianowicie, nadmiar spożywanego cukru nie tylko prowadzi do nadwagi, ale również szkodliwie wpływa na nasz umysł. Ponoć cukrem najbardziej szkodliwym dla naszych komórek nerwowych jest ten typ cukru, występujący w składzie słodzonych napojów gazowanych i innych produktów przetworzonych zawierających fruktozę. Należy zaznaczyć,że nie dotyczy to cukru naturalnie występującego w owocach (fruktoza), zawierających inne dobre składniki jak na przykład antyoksydanty.
Według specjalistów i wykonanych przez nich badań, wystarczy przez zaledwie sześć tygodni spożywać w większej ilości napoje gazowane i produkty zawierające cukry proste, aby spowolnić działanie naszych neuronów i zdolność zapamiętywania informacji.
Najnowszy eksperyment w tej dziedzinie przeprowadzono na szczurach, które mają podobną budowę mózgu do ludzi. Jednej grupie zamiast wody podawano przez 6 tygodni syrop kukurydziany- składający się z glukozy i fruktozy, często stosowany jako niedroga substancja słodząca dodawana do produktów takich jak napoje gazowane, ciastka, płatki śniadaniowe, ketchup czy inne sosy. Dietę drugiej grupy zwierząt dodatkowo urozmaicono o nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA)- czyli wielonasycony kwas tłuszczowy pełniący kluczową rolę w zdolności synaptycznej mózgu.
W rezultacie, w pierwszej grupie szczurów odnotowano znaczący ubytek w umysłach szczurów i spowolnienie reakcji na bodźce zewnętrzne. Druga grupa, której dostarczano również kwasy omega-3, wykazała się o wiele lepszą kondycją zdrowotną i nie wykazywała problemów związanych z produkcją insuliny(która odpowiada za regulacje poziomu cukru we krwi jak również za funkcje synaptyczne mózgu), w przeciwieństwie do pierwszej grupy , która doznała zaburzeń homeostazy glukozy.
Zatem, jak wynika z przeprowadzonego eksperymentu, aby nadmiar cukru nie odebrał nam rozumu, należy regularnie dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią dawkę wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie oraz niektóre oleje roślinne.
Ostatnie badania dowodzą pojawienie się kolejnego problemu, który dotyczy właśnie cukru. Mianowicie, nadmiar spożywanego cukru nie tylko prowadzi do nadwagi, ale również szkodliwie wpływa na nasz umysł. Ponoć cukrem najbardziej szkodliwym dla naszych komórek nerwowych jest ten typ cukru, występujący w składzie słodzonych napojów gazowanych i innych produktów przetworzonych zawierających fruktozę. Należy zaznaczyć,że nie dotyczy to cukru naturalnie występującego w owocach (fruktoza), zawierających inne dobre składniki jak na przykład antyoksydanty.
Według specjalistów i wykonanych przez nich badań, wystarczy przez zaledwie sześć tygodni spożywać w większej ilości napoje gazowane i produkty zawierające cukry proste, aby spowolnić działanie naszych neuronów i zdolność zapamiętywania informacji.
Najnowszy eksperyment w tej dziedzinie przeprowadzono na szczurach, które mają podobną budowę mózgu do ludzi. Jednej grupie zamiast wody podawano przez 6 tygodni syrop kukurydziany- składający się z glukozy i fruktozy, często stosowany jako niedroga substancja słodząca dodawana do produktów takich jak napoje gazowane, ciastka, płatki śniadaniowe, ketchup czy inne sosy. Dietę drugiej grupy zwierząt dodatkowo urozmaicono o nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA)- czyli wielonasycony kwas tłuszczowy pełniący kluczową rolę w zdolności synaptycznej mózgu.
W rezultacie, w pierwszej grupie szczurów odnotowano znaczący ubytek w umysłach szczurów i spowolnienie reakcji na bodźce zewnętrzne. Druga grupa, której dostarczano również kwasy omega-3, wykazała się o wiele lepszą kondycją zdrowotną i nie wykazywała problemów związanych z produkcją insuliny(która odpowiada za regulacje poziomu cukru we krwi jak również za funkcje synaptyczne mózgu), w przeciwieństwie do pierwszej grupy , która doznała zaburzeń homeostazy glukozy.
Zatem, jak wynika z przeprowadzonego eksperymentu, aby nadmiar cukru nie odebrał nam rozumu, należy regularnie dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią dawkę wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie oraz niektóre oleje roślinne.