Miód czy cukier?

  • 4

Kiedy można je zamienić, a kiedy trzeba zdecydować się na jeden z nich?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Miód czy cukier?
Wątpliwości nie ma w przypadku miodownika - tu cukier nie uratuje smaku ciasta. W innych przypadkach często wahamy się czego użyć.

Słodzenie herbaty jest w tym przypadku wyłącznie kwestią gustu - na pewno nie zepsujemy jej smaku bez względu na to czy wybierzemy cukier czy miód. Oczywiście pod warunkiem, że mamy w zwyczaju herbatę słodzić.

Jeśli zależy nam na zdrowotnych właściwościach środka słodzącego lepszym wyborem będzie miód, który zawiera większą ilość fruktozy zapobiegającej chorobom nowotworowym. Ponadto miód ma właściwości bakteriobójcze podczas gdy cukier to tzw. puste kalorie.
W przypadku cukrzycy można jeść miód, choć zaleca się znaczne ograniczenie jego ilości.

Miód jest doskonałym dodatkiem do mięs - kto nie lubi żeberek w miodzie czy glazurowanego kurczaka? Dodany do gorącego mleka rozgrzewa i leczy przeziębienie - na konkurencyjnej pozycji staje cukier, który w duecie z cebulą również tworzy niegorszy na kaszel syrop.

Tak naprawdę więc co w tym przypadku wybierzemy jest kwestią gustu i smaku.