Lasagne to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Jest ona sycąca i pyszna, właśnie dla tego zdobyła uznanie na całym świecie. Wykonanie jej nie jest trudne, choć trzeba poświęcić jej trochę czasu.
Jak zrobić lasagne?
Składniki:
Wykonanie:
Jak zrobić lasagne?
Składniki:
- 200 g makaronu lasagne nie wymagającego gotowania
- 400 g mielonego mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 100 g oliwy z oliwek
- 300 g żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- suszone oregano i tymianek
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem cały czas mieszając.
- Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią.
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę.
- Dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu stale mieszając ok. 5 min aż zgęstnieje.
- Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Płaty makaronu układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos pomidorowy i sos beszamelowy
- Postępujemy tak do wyczerpania składników, ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
- Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza, pieczemy ok 45 minut.