Jak zrobić lasagne?

Lasagne przygotujemy z makaronu o tej samej nazwie, sosu pomidorowego z mięsem mielonym, beszamelu i sera żółtego.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lasagne?
fot. Fotolia
Lasagne to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Jest ona sycąca i pyszna, właśnie dla tego zdobyła uznanie na całym świecie. Wykonanie jej nie jest trudne, choć trzeba poświęcić jej trochę czasu.

Jak zrobić lasagne?

Składniki:
  • 200 g makaronu lasagne nie wymagającego gotowania
  • 400 g mielonego mięsa 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 300 g żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • suszone oregano i tymianek
  • sól i pieprz
 
Wykonanie:
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  •  Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem cały czas mieszając.
  •  Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią.
  • W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę.
  • Dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu stale mieszając ok. 5 min aż zgęstnieje.
  • Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Płaty makaronu układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos pomidorowy i sos beszamelowy
  • Postępujemy tak do wyczerpania składników, ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
  • Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza, pieczemy ok 45 minut.