Mrożenie czereśni - dlaczego warto to robić?
Czereśniami cieszymy się dosyć krótko, dlatego warto przedłużyć radość z ich jedzenia poprzez zamrożenie. Rozmrożone czereśnie nie smakują wprawdzie tak samo jak świeże, za to doskonale zdobią desery.
Można je wykorzystywać z ogonkiem jako ozdoby do drinków, szampana lub same czereśnie jako kostki lodu. Można je również wydrylować i pomimo tego,że puszczą sok to użyć je można potem na kompot, do konfitur czy do przygotowania ciasta z czereśniami.
Jak zamrozić czereśnie?
Krok 1:
- Czereśnie umyj, usuń ogonki i osusz.
Krok 2:
- Owoce wydryluj - większe warto przekroić na połówki. Rozłóż je na tacy i włóż do zamrażarki na godzinę.
Krok 3:
- Po godzinie wyjmij czereśnie i zapakuj do woreczków na mrożonki lub do pojemników.