Czerwiec: początek sezonu na czereśnie
Sezon na czereśnie trwa stosunkowo krótko, dlatego kiedy nadejdzie, trzeba z niego korzystać pełnymi garściami! Te małe, czerwone i pyszne owoce doskonale smakują zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu, np. upieczeniu lub ugotowaniu.
Warto wiedzieć co można przygotować z czereśni i jakie produkty najlepiej podkreślają ich smak.
Co zrobić z czereśni?
- Soki
- Kompoty
- Nalewki
- Dżemy
- Konfitury
- Frużeliny
- Ciasta (czereśnie świetnie komponują się z serem i czekoladą)
- Koktajle (z mlekiem lub jogurtami)
- Zupy owocowe
- Polewy do deserów
- Lody lub desery lodowe z dodatkiem świeżych owoców
- Mrożonki
Dlaczego warto jeść czereśnie?
Czereśnie są bogatym źródłem witamin i minerałów. Leczą stany zapalne, działają antynowotworowo, zwiększają odporność, korzystnie wpływają na koncentrację. Czereśnie poprawiają pracę układu nerwowego, wzrok i wspomagają działanie tarczycy.
Warto sięgać po nie jak najczęściej, zwłaszcza, że sezon na nie trwa krótko. Zachęcamy do przygotowania dżemów z czereśni - dzięki temu nawet w środku zimy przypomnisz sobie słodki smak lata. Na zdrowie!