Produktami charakterystycznymi dla kuchni brazylijskiej są przede wszystkim: maniok, ziemniaki, czarna fasola, olej palmowy, mączka kokosowa, mleko kokosowe i wszelkiego rodzaju mięsa.
Zarówno maniok jak i produktu pochodzące z palm kokosowych przywieźli do Brazylii niewolnicy z Afryki. Danie te charakteryzuje prostota i oryginalny smak.
Z drugiej strony kuchnia brazylijska pełna jest wpływów europejskich i amerykańskich. Tu dominują potrawy z mięs, zwłaszcza grillowane, oraz ryby i owoce morza.
Od rodowitych Indian kuchnia brazylijska przejęła natomiast zamiłowanie do świeżych owoców(mango, ananasów, pomarańczy) oraz potraw z dodatkiem ziaren kakaowca.
Wśród deserów dominują te, na bazie mleka kokosowego, jak beijinhos de coco oraz cajuzinho, czyli odmiana czekoladek z orzechami.
W Brazylii pija się głównie yerba matę, soki owocowe, aromatyczną kawę oraz wszelkie odmiany rumu (w tym i takie wytwarzane z trzciny cukrowej).
Zarówno maniok jak i produktu pochodzące z palm kokosowych przywieźli do Brazylii niewolnicy z Afryki. Danie te charakteryzuje prostota i oryginalny smak.
Z drugiej strony kuchnia brazylijska pełna jest wpływów europejskich i amerykańskich. Tu dominują potrawy z mięs, zwłaszcza grillowane, oraz ryby i owoce morza.
Od rodowitych Indian kuchnia brazylijska przejęła natomiast zamiłowanie do świeżych owoców(mango, ananasów, pomarańczy) oraz potraw z dodatkiem ziaren kakaowca.
Wśród deserów dominują te, na bazie mleka kokosowego, jak beijinhos de coco oraz cajuzinho, czyli odmiana czekoladek z orzechami.
W Brazylii pija się głównie yerba matę, soki owocowe, aromatyczną kawę oraz wszelkie odmiany rumu (w tym i takie wytwarzane z trzciny cukrowej).
Gość