5 ciekawostek na temat burgerów

  • 1

Burgery są popularnie niemal na całym świecie - na przestrzeni lat przeszły też metamorfozę: dziś hamburger wcale nie oznacza suchej bułki przełożonej kotletem.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
5 ciekawostek na temat burgerów
fot. Adobe stock

1. Burger ma już ponad 100 lat


Pierwsze wzmianki na temat hamburgera pochodzą najprawdopodobniej z początku XX wieku. Inne źródła podają natomiast, że już w połowie XIX wieku znana była potrawa składająca się z bułki przełożonej kotletem z pieczeni po hambursku. Zobacz też: skąd się wzięły hamburgery?

2. Burger a hamburger - różnice


Burgera od hamburgera różnią tylko 2 rzeczy: pierwszą z nich jest nazwa, drugą: interpretacja. Tak naprawdę nazw używamy wymiennie, zaś skrócenie jej wynika wyłącznie z wygody. Pierwsze hamburgery składały się z krótkiej listy składników, burgery, jakie znamy dzisiaj, są pełne dodatków, wyszukanych składników.

Dzisiejszy burger nie musi nawet zawierać mięsa - wegańskie burgery są niemal tak samo popularne jak ich tradycyjna wersja. A co powiecie na burgera na słodko...?

3. Burger ma swoje święto


28 maja wypada Światowy dzień Hamburgera - z tej okazji w wielu burgerowniach dostaniesz gratis do zamówionej porcji lub zniżkę na kolejnego burgera. Warto też uczcić ten dzień burgerem własnej roboty - zobacz gotowe przepisy na burgery.

4. Burgery znacznie częściej zamawiają mężczyźni


Mężczyźni jedzą burgery trzy razy częściej niż kobiety, najwięcej fanów burgerów mieszka w Zachodniopomorskiem. Do tych najbardziej lubianych należą klasyczny burger z wołowiną oraz z kurczakiem, wersje wegetariańskie stanowią jedynie mały procent wszystkich zamówień (za PizzaPortal.pl).

Najwięcej za burgera trzeba zapłacić na Opolszczyźnie, najmniej - w województwie świętokrzyskim.

5. Burger przestał być daniem typu fast food

Czasy, w których przygotowanie dodatków i złożenie identycznej kanapki z kotletem wołowym miało trwać maksymalnie kilka minut, już dawno za nami. Obecne burgery to dania z kategorii slow food - kucharze dbają o to, by spełnić oczekiwania zamawiających. Już tylko od nas zależy stopień wysmażenia mięsa, skład dodatków (który często ulega modyfikacjom. 

Burger stał się posiłkiem klasy premium - świeżo pieczona bułka, wysokiej jakości mięso i autorski sos, to wyznaczniki dobrego produktu.

Czy wiesz, że mięso do hamburgera możesz przygotować także na grillu? Zobacz przepis na burgery z grilla.