1. Burger ma już ponad 100 lat
Pierwsze wzmianki na temat hamburgera pochodzą najprawdopodobniej z początku XX wieku. Inne źródła podają natomiast, że już w połowie XIX wieku znana była potrawa składająca się z bułki przełożonej kotletem z pieczeni po hambursku. Zobacz też: skąd się wzięły hamburgery?
2. Burger a hamburger - różnice
Burgera od hamburgera różnią tylko 2 rzeczy: pierwszą z nich jest nazwa, drugą: interpretacja. Tak naprawdę nazw używamy wymiennie, zaś skrócenie jej wynika wyłącznie z wygody. Pierwsze hamburgery składały się z krótkiej listy składników, burgery, jakie znamy dzisiaj, są pełne dodatków, wyszukanych składników.
Dzisiejszy burger nie musi nawet zawierać mięsa - wegańskie burgery są niemal tak samo popularne jak ich tradycyjna wersja. A co powiecie na burgera na słodko...?
3. Burger ma swoje święto
28 maja wypada Światowy dzień Hamburgera - z tej okazji w wielu burgerowniach dostaniesz gratis do zamówionej porcji lub zniżkę na kolejnego burgera. Warto też uczcić ten dzień burgerem własnej roboty - zobacz gotowe przepisy na burgery.
4. Burgery znacznie częściej zamawiają mężczyźni
Mężczyźni jedzą burgery trzy razy częściej niż kobiety, najwięcej fanów burgerów mieszka w Zachodniopomorskiem. Do tych najbardziej lubianych należą klasyczny burger z wołowiną oraz z kurczakiem, wersje wegetariańskie stanowią jedynie mały procent wszystkich zamówień (za PizzaPortal.pl).
Najwięcej za burgera trzeba zapłacić na Opolszczyźnie, najmniej - w województwie świętokrzyskim.
5. Burger przestał być daniem typu fast food
Czasy, w których przygotowanie dodatków i złożenie identycznej kanapki z kotletem wołowym miało trwać maksymalnie kilka minut, już dawno za nami. Obecne burgery to dania z kategorii slow food - kucharze dbają o to, by spełnić oczekiwania zamawiających. Już tylko od nas zależy stopień wysmażenia mięsa, skład dodatków (który często ulega modyfikacjom.Burger stał się posiłkiem klasy premium - świeżo pieczona bułka, wysokiej jakości mięso i autorski sos, to wyznaczniki dobrego produktu.
Czy wiesz, że mięso do hamburgera możesz przygotować także na grillu? Zobacz przepis na burgery z grilla.
Weronka