Na śniadanie chcesz zjeść porcję płatków z jogurtem? Później masz zjeść porcję owoców, a na obiad chcesz zjeść porcję warzyw? Poniżej postaram się zobrazować czym jest jedna porcja.
Porcja pieczywa to jedna kromka o grubości około 1 cm, wielkością zbliżona do płyty CD.
PŁATKI
Za jedną porcję płatków śniadaniowych uznaje się pół szklanki, obrazowo mówiąc to wielkość kulki mozarelli (tej o wadze 125 g).
MAKARON
Porcja surowego makaronu spaghetti to garść o średnicy pięciu złotych. Z kolei porcja ugotowanego makaronu to ponownie wielkość kulki mozarelli.
Zobacz przepisy z użyciem makaronu >>>
KASZA I RYŻ
Porcja surowego ryżu czy kaszy to pół szklanki. Ugotowana kasza/ryż to wielkość piłeczki do tenisa.
MASŁO I OLEJ
Za porcję masła uznaje się wielkość kostki czekolady lub znaczka pocztowego. Za porcję oleju 25 ml czyli tylko co kieliszek do wódki.
MIĘSO I RYBY
Porcja mięsa powinna być wielkościowo zbliżona do opakowanie tali kart, z kolei porcja ryby to jak dwa takie opakowania.
SER
Jedna porcja sera twarogowego to jedna łyżka (jak pudełko po zapałkach).
Jedna porcja sera w kostce powinna być wielkościowo jak 4 kostki do gry, z kolei porcja sera w plastrach to jeden plaster wielkości płyty CD.
OWOCE
W przypadku owoców drobnych, jagodowych za porcję przyjmuje się pół szklanki, w przypadku reszty owoców jest to jedna sztuka.
WARZYWA
Za porcję tak jak w przypadku owoców przyjmuje się pół szklanki (warzywa rozdrobnione jak np. kapusta) lub jedną sztukę (w przypadku pomidora) lub kilka różyczek (w przypadku kalafiora, brokuła)
Zobacz przepisy z użyciem warzyw >>>
Weronika91
Nina W.
Dinah
ami91