Wiele osób nie przygotowuje lasagne tylko dlatego, że ma obawy, że:
• nie będzie miękka
• makaron suchy i twardy
• mięso zbyt tłuste co spowoduje nadmiar płynącej cieczy
• beszamel zbyt zwarty lub zbyt lejący
• i pewnie wiele innych powodów
Dlatego też postanowiłam przedstawić Wam jak ja unikam tych wszystkich obaw, a dzięki temu lasagne wychodzi pyszna i rozpływająca się w ustach:)
Miękki makaron bez gotowania
Gotowanie makaronu jak dla mnie jest niepotrzebne. Jedynie utrudnia całą pracę. W końcu potrzebowalibyśmy dość sporego naczynia, by płaty makarony zmieściły się w całości. Nie można za wiele na raz gotować, bo się posklejają.
Dlatego też gotowanie makaronu można sobie odpuścić.
Jeśli zależy Wam na tym, by makaron w lasagne był miękki w każdym kawałku wystarczy dokładnie polać go beszamelem. Nie należy się obawiać tego sosu w lasagne. W szczególności wierzchnia warstwa makaronu powinna być dokładnie wysmarowana beszamelem. Dzięki stałemu dostępowi do płynu makaron się udusi. Wystające suche fragmenty makaronu zrumienią się bardzo, zrobią się twarde i będą nie do jedzenia.
Mięso nie ocieka tłuszczem
• Przede wszystkim nie wybieramy mięsa mielonego wieprzowego, tylko mieszane. Wtedy już mamy chudsze mięso na lasagne.
• Do smażenia używamy niewielkiej ilości oleju. W czasie smażenia mięso i tak wydzieli płyn.
• Warto wybrać gęsty przecier pomidorowy
• Mięso smażyć bez przykrycia, to nadmiar płynu odparuje
• Jeśli nadal będzie go za dużo, to mięso należy wrzucić na gęste sito, by płyn odciekł
Odpowiedniej gęstości beszamel
Najlepiej stosować się do proporcji
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• Mleko dolewane stopniowo
Najpierw wrzucamy na patelnię masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy jasną zasmażkę. Do tego wlać szklankę mleka i mieszać. Nie ma co się zrażać. Mleko na początku będzie lejące, ale po czasie zacznie gęstnieć. Dojdzie do gęstości ugotowanej kaszki mannej, to oznacza, że mamy za gęsty beszamel. Wtedy należy dodać kolejną porcję mleka, około ½ szklanki. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Mniej więcej, tak jak ciasto na naleśniki.
Beszamel do lasagne należy przygotowywać tuż przed składaniem dania. Sos szybko stygnie i gęstnieje, dlatego wygodniej jest smarować płaty makaronu ciepłym beszamelem.
Mam nadzieję, że moje doświadczenie i wynikające z tego porady komuś się przydadzą. Powodzenia!!
Poznj przepis na wegetariańską lasagne >>>
• nie będzie miękka
• makaron suchy i twardy
• mięso zbyt tłuste co spowoduje nadmiar płynącej cieczy
• beszamel zbyt zwarty lub zbyt lejący
• i pewnie wiele innych powodów
Dlatego też postanowiłam przedstawić Wam jak ja unikam tych wszystkich obaw, a dzięki temu lasagne wychodzi pyszna i rozpływająca się w ustach:)
Miękki makaron bez gotowania
Gotowanie makaronu jak dla mnie jest niepotrzebne. Jedynie utrudnia całą pracę. W końcu potrzebowalibyśmy dość sporego naczynia, by płaty makarony zmieściły się w całości. Nie można za wiele na raz gotować, bo się posklejają.
Dlatego też gotowanie makaronu można sobie odpuścić.
Jeśli zależy Wam na tym, by makaron w lasagne był miękki w każdym kawałku wystarczy dokładnie polać go beszamelem. Nie należy się obawiać tego sosu w lasagne. W szczególności wierzchnia warstwa makaronu powinna być dokładnie wysmarowana beszamelem. Dzięki stałemu dostępowi do płynu makaron się udusi. Wystające suche fragmenty makaronu zrumienią się bardzo, zrobią się twarde i będą nie do jedzenia.
Mięso nie ocieka tłuszczem
• Przede wszystkim nie wybieramy mięsa mielonego wieprzowego, tylko mieszane. Wtedy już mamy chudsze mięso na lasagne.
• Do smażenia używamy niewielkiej ilości oleju. W czasie smażenia mięso i tak wydzieli płyn.
• Warto wybrać gęsty przecier pomidorowy
• Mięso smażyć bez przykrycia, to nadmiar płynu odparuje
• Jeśli nadal będzie go za dużo, to mięso należy wrzucić na gęste sito, by płyn odciekł
Odpowiedniej gęstości beszamel
Najlepiej stosować się do proporcji
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• Mleko dolewane stopniowo
Najpierw wrzucamy na patelnię masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy jasną zasmażkę. Do tego wlać szklankę mleka i mieszać. Nie ma co się zrażać. Mleko na początku będzie lejące, ale po czasie zacznie gęstnieć. Dojdzie do gęstości ugotowanej kaszki mannej, to oznacza, że mamy za gęsty beszamel. Wtedy należy dodać kolejną porcję mleka, około ½ szklanki. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Mniej więcej, tak jak ciasto na naleśniki.
Beszamel do lasagne należy przygotowywać tuż przed składaniem dania. Sos szybko stygnie i gęstnieje, dlatego wygodniej jest smarować płaty makaronu ciepłym beszamelem.
Mam nadzieję, że moje doświadczenie i wynikające z tego porady komuś się przydadzą. Powodzenia!!
Poznj przepis na wegetariańską lasagne >>>