Olej do głębokiego smażenia nie zawsze trzeba wylewać. Czasami może przydać się jeszcze raz lub dwa. Tego samego oleju możesz użyć maksymalnie trzykrotnie, oczywiście pod warunkiem, że sie do tego nadaje.
Jeśli olej podczas smażenia przypalił się, zaczął dymić - taki musimy wylać, nie da się go ponownie wykorzystać. Jeśli natomiast smażyliśmy na nim stosunkowo krótko i nie doprowadzaliśmy do ciągłych bardzo wysokich temperatur - warto zlać go i uzyć nastęnym razem. Trzeba przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu, unikać wystawiania na słońce.
Jeśli uważamy, by nie znajdowały tam się resztki smażonych produktów, a zaraz po smażeniu przefiltrujemy i odbierzemy je - olej jeszcze posłuży.
Warto też zaufać węchowi - jeśli czujemy że niezbyt przyjemnie pachnie moze to oznaczać że jest zjełczały - należy go natychmiast wyrzucić.
Jeśli olej podczas smażenia przypalił się, zaczął dymić - taki musimy wylać, nie da się go ponownie wykorzystać. Jeśli natomiast smażyliśmy na nim stosunkowo krótko i nie doprowadzaliśmy do ciągłych bardzo wysokich temperatur - warto zlać go i uzyć nastęnym razem. Trzeba przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu, unikać wystawiania na słońce.
Jeśli uważamy, by nie znajdowały tam się resztki smażonych produktów, a zaraz po smażeniu przefiltrujemy i odbierzemy je - olej jeszcze posłuży.
Warto też zaufać węchowi - jeśli czujemy że niezbyt przyjemnie pachnie moze to oznaczać że jest zjełczały - należy go natychmiast wyrzucić.
Pyza
Weronka