Zero hamburgerów
Bardzo ważna podczas przesilenia wiosennego jest odpowiednio skomponowana dieta. Powinna ona być bogata w białko, składniki mineralne takie jak: wapń, magnez oraz witaminy, szczególnie z grupy B, witaminę C oraz flawonoidy. Równocześnie powinniśmy pamiętać, aby wyeliminować lub ograniczyć do minimum produkty bogate w cukry proste oraz te bogate w tłuszcze, szczególnie kwasy tłuszczowe nasycone.
Zrezygnujmy z dań typu fast-food, one tylko obciążają nasz organizm i nie dostarczają żadnych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Powodują jedynie, że ubrania stają się coraz bardziej ciasne. Powinniśmy ograniczyć także produkty wysoko przetworzone, takie jak np. zupki w proszku, gotowe dania, ponieważ zawierają one duże ilości konserwantów, barwników i substancji słodzących.
Pamiętajmy: wiosna sprzyja odpoczynkowi na świeżym powietrzu. A więc spacerujmy! Odpowiednia ilość ruchu dotleni nasz organizm i spowoduje wytwarzanie w nim dopaminy i serotoniny, czyli tzw. hormonów szczęścia. Poskutkuje to natychmiastową poprawą nastroju.
W czasie wiosennego przesilenia powinniśmy wypijać odpowiednie ilości wody mineralnej niegazowanej, która oczyści nasz organizm z toksycznych związków i dodatkowo dostarczy nam składników mineralnych takich jak: magnez, wapń. Optymalna ilość wody dla dorosłej osoby to 1,5-2 litrów na dzień... Czytaj dalej w serwisie Diety.wieszjak.pl.