Dieta śródziemnomorska najzdrowsza dla mózgu

Okazuje się, że śródziemnomorski styl odżywiania ma zbawienne działanie nie tylko dla naszego samopoczucia, ale także dla mózgu - zwłaszcza naczyń krwionośnych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dieta śródziemnomorska  najzdrowsza dla mózgu
Opublikowane w styczniu 2012 wyniki badań wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może prowadzić do zmniejszenia uszkodzeń naczyń krwionośnych w mózgu. Naukowcy śledzili stan zdrowia mózgu prawie tysiąca osób, które najpierw wypełniły ankietę sprawdzającą w jakim stopniu stosują się do zaleceń diety śródziemnomorskiej. W diecie tej spożywa się przede wszystkim produkty roślinne, takie jak owoce, warzywa, ziarna, rośliny strączkowe i orzechy oraz stosuje się oliwę z oliwek, zamiast tłuszczów, takich jak masło. Odradza się natomiast jedzenie czerwonego mięsa częściej, niż kilka razy w miesiącu i przypomina się o spożywaniu umiarkowanych ilości ryb i drobiu. Czerwone wino jest dozwolone w niewielkich ilościach, ale nie obowiązkowe.

Badania potwierdzają tezę, iż zdrowa dieta pomaga w ochronie mózgu. „Stosowanie diety śródziemnomorskiej jest skuteczne w walce z chorobami naczyń mózgowych. Efekty mierzy się obserwując niewielkie zmiany naczyń widoczne na obrazie MRI mózgu", tłumaczy dr Keith Siller, adiunkt w departamencie neurologii i psychiatrii i dyrektor medyczny Stroke Centrum w NYU Langone Medical Center w Nowym Jorku. Z analizy autorów badania wynika, że jedynym składnikiem diety śródziemnomorskiej, który został niezależnie związany z markerem uszkodzenia mózgu, był stosunek tłuszczów jednonienasyconych (np. oliwy z oliwek) do tłuszczów nasyconych (np. oleju roślinnego). Doszli oni jednak do wniosku, że lepiej stosować się do zaleceń pełnej diety, niż tylko spożywać konkretne składniki kuchni śródziemnomorskiej. Z innego eksperymentu wynika, że styl życia, w tym diety, jest kluczem do zdrowia mózgu.

Źródło: Hannah Gardener; Nikolaos Scarmeas; Yian Gu; Bernadette Boden-Albala; Mitchell S. V. Elkind; Ralph L. Sacco; Charles DeCarli; Clinton B. Wright Mediterranean Diet and White Matter Hyperintensity Volume in the Northern Manhattan Study Arch Neurol . 2012;69(2):251-256.