Racjonalne wykorzystanie produktów spożywczych

Ograniczając spożycie mięsa, tłustych potraw, białego pieczywa - zaoszczędzimy pieniądze wydawane na leczenie chorób wynikłych z niewłaściwego żywienia.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Racjonalne wykorzystanie produktów spożywczych
fot. Fotolia

Każda gospodyni powinna znać zasady racjonalnego przyrządzania potraw, aby stanowiły największą wartość odżywczą.

Zupy: są wartościowe, kiedy są przyrządzane na wywarze jarzynowym, podprawiane zawiesiną z mąki, śmietany, jogurtu. Na szczególną uwagę zasługują zupy: jarzynowe, owocowe, żur, zupa z kwasu kapusty kiszonej i barszcze, przyrządzane na naturalnym zakwasie, w skład których wchodzi duża ilość jarzyn (ziemniaki, fasola lub groch).

Potrawy mięsne: przyrządzamy z mięsa soczystego, elastycznego. Spożywamy gotowane, pieczone na ruszcie, duszone z patelni tylko na małej ilości dobrego tłuszczu, bez zawiesistych sosów. Na największe rozpowszechnienie zasługuje mięso z ryb oraz potrawy półmięsne.

Nabiał: racjonalnie wykorzystujemy nabiał spożywając mleko, sery, maślanki, serwatki, jajka. Zamiast drogich wędlin częściej stosujmy do chleba sery, twaróg w połączeniu z warzywami sezonowymi(rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, ogórek). Twaróg należy wykorzystać jako dodatek do klusek lub, jako składnik pierogów ruskich, leniwych, pierogów z dodatkiem ziemniaków. Jaja stosujemy raczej jako składnik potraw. Spożycie jaj nie powinno przekraczać 3-4 sztuk tygodniowo.

Produkty zbożowe i nasiona strączkowe: warzywa stanowią grupę produktów za mało docenianą przez szeroki ogół społeczeństwa .Powinniśmy zwiększyć spożycie szpinaku, fasoli szparagowej, dyni, brokuł i czarnej rzodkwi. Przyrządzając potrawy z warzyw gotowanych i surówek, należy przestrzegać ogólnych wskazań, które chronią ich wartość odżywczą i zabezpieczają właściwe warunki higieniczne. Przed oczyszczeniem trzeba warzywa starannie umyć i opłukać pod bieżącą wodą.
Do czyszczenia warzyw i owoców używamy nierdzewnych narzędzi. Jarzyny korzenne należy obierać jak najcieniej, aby nie zniszczyć warstwy komórek najbogatszych w składniki odżywcze, znajdujących się najbliżej skórki.

Zmniejszenie spożycia tłustych i ciężkostrawnych potraw mięsnych, zup gotowanych na wywarach z kości, zawiesistych sosów, nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, przyczyni się do zachowania zdrowia na długie lata.

Poznaj listę lekkostrawnych dań >>>