Jagody to owoce neutralizujące wolne rodniki. Zawierają witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, a także wiele cennych pierwiastków. Są źródłem kwasu foliowego, jak również mają mnóstwo błonnika. Neutralizują wolne rodniki, zbijają wirusy i bakterie, obniżają poziom cholesterolu. Zawieraja substancje, które uelastyczniają naczynia krwionośne i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek. Jagody poleca się osobom o słabym wzroku. Zapobiegają jaskrze i zaćmie. Usuwają z organizmu toksyny, dlatego zaleca się je przy różnego rodzaju zatruciach. Chronią przed infekcjami układu moczowego np. zapaleniem pęcherza. Surowe przciwdziałają zaparciom, konfitury leczą biegunki. Borówki amerykańskie ze względu na bogactwo kwasu foliowego są wskazane dla kobiet planujących zajście w ciąże i spodziewających się dziecka, bo wspomagają prawidłowy rozwój płodu. W kuchni jagody są najczęściej wykorzystywane do deserów, ciast i koktajli.
Dlaczego warto jeść jagody?
Zdrowotne właściwości jagód.
ocena: 5/5 głosów: 1