Pasta jajeczna to świetny dodatek do pieczywa i nie tylko!

Ugotowane jajka, szczypiorek i majonez wystarczą do przygotowania prostej pasty jajecznej do pieczywa. Z majonezu możesz jednak zrezygnować, a skład pasty wzbogacić o awokado. Oto 2 przepisy na smaczną pastę jajeczną!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Pasta jajeczna to świetny dodatek do pieczywa i nie tylko!
fot. Adobe stock
Pasta jajeczna to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z szynką czy serem. Świetnie smakuje rozsmarowana na pszennej bułce, czy kromce razowego chleba z dodatkiem kiszonego ogórka lub pomidora. Podstawowa pasta jajeczna może być bazą pod inne dodatki.

Przepis na prostą pastę jajeczną

pasta jajeczna

Składniki:
  • jajka ugotowane na półtwardo
  • kilka łyżek majonezu
  • świeży szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Jajka obierz, pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski.
  2. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  3. Dodaj majonez i przypraw solą i pieprzem do smaku.

Przepis na pastę jajeczną z awokado

Pasta jajeczna z awokado


Składniki:

  • kilka jajek ugotowanych na półtwardo
  • dojrzałe awokado
  • ząbek czosnku
  • świeży szczypiorek
  • łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

  1. Jajka i awokado pokrój w drobną kostkę. Awokado skrop sokiem z limonki.
  2. Szczypiorek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki pasty wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.


Jak zrobić dietetyczną pastę jajeczną?


Zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny, dla smaku możesz dodać musztardę. Pasta jajeczna doskonale smakuje z twarożkiem i świeżą rzodkiewką - zdecydowanie warto łączyć w diecie produkty zwierzęce z roślinnymi.

Przygotowując pastę jajeczną nie gotuj jajek na twardo, ale na półtwardo - dzięki temu twoja pasta jajeczna nie będzie zbyt sucha. Żółtka ugotowane na twardo robią się sypkie.

Jak można urozmaicić pastę jajeczną?


Jest wiele pomysłów na urozmaicenie pasty jajecznej:
  • Dodatek pora i musztardy nada jej ostrości,
  • Awokado i czosnek wzbogaca smak jajek,
  • Tuńczyk i koperek dodadzą jej lekkości,
  • Starty żółty ser i kilka kropli soku z limonki podkręcą jej smak,
  • Suszone pomidory i bazylia nadadzą letniego smaku,
  • Ogórki kiszone i czerwona cebula podkreślą jej swojski smak,
  • Świeża kolendra i papryczka chili nadadzą orientalnego charakteru.

Do czego podajemy pastę jajeczną?


Pasta jajeczna będzie urozmaiceniem śniadań i kolacji ze świeżą bułką lub pajdą chrupiącego, razowego chleba. Jednak świetnie spisze się także jako:
  • Farsz do gotowanych jajek,
  • Wypełnienie do tartinek,
  • Dip do krakersów.
 Zobacz też jak zrobić pastę z bakłażana, czyli słynna baba ganoush!