Pasta jajeczna to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z szynką czy serem. Świetnie smakuje rozsmarowana na pszennej bułce, czy kromce razowego chleba z dodatkiem kiszonego ogórka lub pomidora. Podstawowa pasta jajeczna może być bazą pod inne dodatki.
Składniki:
Zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny, dla smaku możesz dodać musztardę. Pasta jajeczna doskonale smakuje z twarożkiem i świeżą rzodkiewką - zdecydowanie warto łączyć w diecie produkty zwierzęce z roślinnymi.
Przygotowując pastę jajeczną nie gotuj jajek na twardo, ale na półtwardo - dzięki temu twoja pasta jajeczna nie będzie zbyt sucha. Żółtka ugotowane na twardo robią się sypkie.
Jest wiele pomysłów na urozmaicenie pasty jajecznej:
Pasta jajeczna będzie urozmaiceniem śniadań i kolacji ze świeżą bułką lub pajdą chrupiącego, razowego chleba. Jednak świetnie spisze się także jako:
Przepis na prostą pastę jajeczną
Składniki:
- jajka ugotowane na półtwardo
- kilka łyżek majonezu
- świeży szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- Jajka obierz, pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski.
- Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Dodaj majonez i przypraw solą i pieprzem do smaku.
Przepis na pastę jajeczną z awokado
Składniki:
- kilka jajek ugotowanych na półtwardo
- dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- świeży szczypiorek
- łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
- Jajka i awokado pokrój w drobną kostkę. Awokado skrop sokiem z limonki.
- Szczypiorek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki pasty wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Jak zrobić dietetyczną pastę jajeczną?
Zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny, dla smaku możesz dodać musztardę. Pasta jajeczna doskonale smakuje z twarożkiem i świeżą rzodkiewką - zdecydowanie warto łączyć w diecie produkty zwierzęce z roślinnymi.
Przygotowując pastę jajeczną nie gotuj jajek na twardo, ale na półtwardo - dzięki temu twoja pasta jajeczna nie będzie zbyt sucha. Żółtka ugotowane na twardo robią się sypkie.
Jak można urozmaicić pastę jajeczną?
Jest wiele pomysłów na urozmaicenie pasty jajecznej:
- Dodatek pora i musztardy nada jej ostrości,
- Awokado i czosnek wzbogaca smak jajek,
- Tuńczyk i koperek dodadzą jej lekkości,
- Starty żółty ser i kilka kropli soku z limonki podkręcą jej smak,
- Suszone pomidory i bazylia nadadzą letniego smaku,
- Ogórki kiszone i czerwona cebula podkreślą jej swojski smak,
- Świeża kolendra i papryczka chili nadadzą orientalnego charakteru.
Do czego podajemy pastę jajeczną?
Pasta jajeczna będzie urozmaiceniem śniadań i kolacji ze świeżą bułką lub pajdą chrupiącego, razowego chleba. Jednak świetnie spisze się także jako:
- Farsz do gotowanych jajek,
- Wypełnienie do tartinek,
- Dip do krakersów.