Ile dodać cukru do soku z malin?

Na każdy kilogram malin użyty do przygotowania soku dodajemy 350 cukru.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ile dodać cukru do soku z malin?
fot. Fotolia
Sok z malin to doskonałe remedium na przeziębienie. Warto wcześniej przerobić zbiory na przetwory i zamknąć szczelnie w butelkach lub słoikach. Sprawdźcie ile cukru dodać, aby nieco kwaśny smak malin był odpowiednio zbalansowany!

Ile cukru dać do soku z malin?

Domowy sok z malin przygotowywany z kilograma owoców dosładzamy 350 gramami cukru. Uzyskamy optymalną słodycz, nie tracąc przy tym wyjątkowego smaku malin.
  • Proporcje 3:1 - na każdy kilogram malin 350 g cukru

Ile cukru dać do soku z malin z sokownika?

Sok przygotowywany w sokowniku to jedna z lepszych metod pozyskania płynu z owoców.
  • Sok z malin gotowy do picia: 50 gram cukru na 1 kg malin.
  • Sok przelewany do butelek, rozcieńczany wodą: 150 gram na 1 kg malin.

Istnieją dwie metody słodzenia po przyrządzeniu soku w sokowniku:

- najpierw wsypujemy cukier do malin umieszczonych we wnętrzu sokownika

- powstały sok z malin bez dodatków dosładzamy cukrem

Inne metody słodzenia soku

Syrop klonowy- syrop pozyskiwany z klonu to naturalny słodzik z mniejszą ilością kalorii niż biały zamiennik. Minerały i witaminy w nim zawarte pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dodatkowo zawiera antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia.

Stewia- jedna z najzdrowszych metod słodzenia. Pozyskiwana z liści jest wyjątkowo słodka – w porównaniu do rafinowanego cukru czy miodu.
Należy stosować ją z umiarem.

Miód- znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych to kolejna ze zdrowszych metod na dosłodzenie soku. W zależności od rodzaju jaki wybierzemy, sok może zmienić swój smak – gryczany i spadziowy nada wyrazistości i charakteru, lipowy będzie nieco łagodniejszy.

Cukier kokosowy- to jeden z produktów, którym warto zastąpić „białą śmierć”. Zawiera minerały i witaminy, które usprawniają organizm – witaminę C, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo oraz miedź.