Dlaczego warto jeść kiełki?

Lecznicze właściwości kiełków

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dlaczego warto jeść kiełki?
Oto kilka powodów, dla których warto jeść kiełki poszczególnych roślin: KIEŁKI PSZENICY: Dostarczają organizmowi witaminy A,B,C i E oraz takie minerały jak: fosfor, żelazo, miedź, wapń, cynk, jod i fluor. Kiełki pszennicy zawierają także białko i zdrowy tłuszcz roślinny. Dobrze wpływają na cerę i regulują pracę tarczycy. Są najczęściej dodawane do sałatek oraz płatków zbożowych i mlecznych koktajli. KIEŁKI SOI: Dostarczają organizmowi witamin A,B,C i K oraz żelaza, fosforu, magnezu i potasu, jak również białka. Mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego i hormonalnego. Przeciwdziałają nadciśnieniu i miażdżycy. Są najczęściej dodawane do potraw z makaronem i kuchni chińskiej KIEŁKI BROKUŁA: Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i substancji antybakteryjnych. Wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Działają przeciwnowotworowo. Dodawane są do kanapek i surówek. KIEŁKI SŁONECZNIKA: Zawierają ogromne ilości witamin B1,B2, B3, B5,B6,B7,B11,C,D,E, K oraz soli mineralnych. Kiełki poprawiają przemianę materii oraz stan skóry. Wzmacniają kości i zapobiegają anemii. Dodawane do kanapek i sałatek.