Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Lecznicze i kosmetyczne właściwości rzeżuchy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
Rzeżucha od lat jest kojarzona z dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to jednek roślina o wieku walorach, zarówno leczniczych, jak i kosmetycznych. Rzeżucha zawiera ogromne ilości witamin, takich jak: żelazo, magnez, fosfor, jod, wapń oraz witamin C, B1, B2 czy E i wiele innych. Ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi reguluje trawienie, pobudza apetyt, działa moczopędnie, reguluje poziom cukru i wzmacnia organizm. Jedzenie rzeżuchy pomaga w dolegliwościach reumatycznych i zaburzeniach krążenia. Wśród walorów kosmetycznych można wymienić to, iż rzeżucha działa wzmacniająco na włosy oraz paznokcie. Roślina przyczynia się do wygładzania cery trądzikowej i tłustej. Rzeżuchę najlepiej podawać, jako dodatek do kanapek czy sałatek. Warto ją jeść, gdyż jest bardzo zdrowa.