Witaminy w jakich produktach występują

witaminy - jakich produktach występują

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Witaminy w jakich produktach występują
fot. fotolia
 Zacznijmy najpierw od tego, co to  właściwie są witaminy. Jest to grupa związków chemicznych, które mają różnorodną budowę. Są one niezbędne do właściwego funkcjonowania każdego organizmu żywego. Witaminy mają albo pochodzenie naturalne albo otrzymywane są syntetycznie. Ludzki organizm nie syntezuje witamin, dlatego właśnie nasz organizm dostarcza je z pokarmem. 
 
Jeżeli w naszym organizmie nie ma określonej witaminy nazywa się to awitaminoza. Z kolei niedobór to hipowitaminoza. Nadmiar witamin, bo i takie przypadki się zdarzają, nazywa się hiperwitaminoza.

            witaminy
 
Witaminy nie są typowymi składnikami pokarmowymi. Pełnią one funkcję jedynie regulacyjną. 
 
Witaminy ze względu na rozpuszczalność dzielą się na dwa rodzaje: rozpuszczalne w tłuszczach ( do nich niewątpliwie należą witaminy A, D, E i K) oraz na witaminy rozpuszczalne w wodzie (są to witaminy B i C).
 
Występują w:
 
WITAMINA A: tranie, wątrobie, tłustym mleku, śmietanie, maśle, żółtku. Natomiast beta- karoten jest w ciemnozielonych liściach warzyw, w dyni, marchwi, porzeczkach, owocach jarzębiny i dzikiej róży. Jaką rolę ma ta witamina w organizmie człowieka? Uczestniczy w procesie widzenia, wpływa także na właściwy wzrost oraz rozwój kości, dzięki niej nie tworzy się tak zwany krzywy zgryz.
 
WITAMINA B1: jest w ziemniakach, drożdżach, ciemnym pieczywie, mięsie, mleku, kiełkach i otrębach pszennych, a także w żółtku. Bierze udział w oddychaniu komórkowym. Witamina ta wpływa także na metabolizm węglowodanów w naszym organizmie.
 
WITAMINA B2: znajduje się w drożdżach, ziemniakach, serach, jajkach, zielonych warzywach, wątróbce, kiełkach żyta. Ta witamina z kolei jest odpowiedzialna za wzrost i ogólną odporność naszego organizmu. 
 
 WITAMINA B6: jest w mięsie, rybach, jabłkach, fasoli, pietruszce, ziemniakach, kukurydzy, drożdżach, kiełkach pszenicy. Witamina B6 ubierze udział w krwiotworzeniu. Dzięki niej komórki nerwowe zaopatrywane są w glukozę.
 
WITAMINA B12: jest w mięsie, wątróbce, mleku i jego przetworach, jajkach, chlebie razowym. Ta witamina z kolei jest niezbędną witaminą w procesie tworzenia szpiku kostnego.Potrzebna jest także w syntezie kwasów nukleinowych.
 
WITAMINA C: występuje w owocach cytrusowych, czarnych porzeczkach, truskawkach, zielonej papryce, surowej kapuście, w warzywach zielonych, natce pietruszki, pomidorach, ziemniakach, rybach i podrobach. Ta witamina z kolei ułatwia asymilację żelaza oraz utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej w naszym organizmie.

           witaminy
 
WITAMINA D: jest w wątróbce, maśle, tłustych rybach morskich, tranie i kapuście. Witamina D to związek wyjściowy hormonu, które wzmagają wchłanianie jonów wapnia, fosforu i potasu w jelicie. Dzięki niej możliwy jest prawidłowy wzrost oraz mineralizacja kości oraz zębów.
 
WITAMINA E: jest w orzechach, warzywach strączkowych, warzywach zielonolistnych np. w szczawiu, szpinaku, brokułach, jest też w kukurydzy, soi, tranie, mleku, jajkach, serze.  Witamina E wpływa na prawidłową strukturę i ochrania błony biologiczne. Wpływa także na metabolizm mięśni oraz zapobiega wielu chorobom, np. układu krążenia. Poza tym pomaga we właściwym krzepnięciu krwi.
 
WITAMINA F: znajduje sie w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, w awokado i tranie. Ma bardzo dobry wpływa na skórę i włosy, zapobiega także odkładaniu się cholesterolu w tętnicach.
 
WITAMINA H: znajduje się w drożdżach, kiełkach pszenicy, wątrobie, grochu i jajkach. Witamina ta wpływa na nasz układ odpornościowy oraz uczestniczy  syntezie kwasów tłuszczowych.
 
WITAMINA K:występuje w warzywach, koperku, produktach zbożowych i mlecznych, oleju sojowym, mięsie, wątróbce, owocach. Dzięki niej możliwe są procesy prawidłowego krzepnięcia krwi. Bierze także udział w metabolizmie układu kostnego.
 
KWAS FOLIOWY: jest w wątróbce, warzywach zielonolistnych, drożdżach. WITAMINA PP: jest w mleku, orzechach, drożdżach, ziemniakach, wątróbce. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych. Uczestniczy także w dojrzewaniu czerwonych krwinek. Jeżeli nie mamy kwasu foliowego możemy zachorować na przykład na anemię.