Sezam jest rośliną oleistą a jego uprawę zaczęto już 2000 lat p.n.e. W dzisiejszych czasach uprawiany jest głównie w Belgii, Francji, Turcji i na Cyprze, zaś głównymi producentami są Indie, Meksyk i Chiny.
Sezam zawiera wiele witamin z grupy A, B i E, proteiny, węglowodany oraz aminokwasy. W swoim składzie ma bardzo dużą ilość białka – można porównać ją do białka kurzego. Ziarno sezamu istnieje w wielu odmianach. Najczęściej spotykane to sezam jasny i sezam czarny; może występować w postaci łuskanej i niełuskanej, przy czym sezam czarny dostępny jest tylko w tej drugiej wersji.
W sezamie znajdują się kwasy omega-6 oraz sezamina i sesamolina, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Osoby które cierpią na nietolerancję laktozy powinny spożywać sezam, ponieważ zawiera bardzo cenny wapń. Oprócz tego znajdziemy w nim także kwasy tłuszczowe, jest więc idealny dla osób, które chcą za wszelką cenę opóźnić proces starzenia się oraz dla tych, którzy chorują na osteoporozę , artretyzm, dla dzieci, seniorów i kobiet w okresie laktacji. Wspaniale wpływa na układ nerwowy oraz poprawia pamięć i koncentrację, spożywany regularnie usprawnia pracę jelit, nerek i wątroby.
Występuje głównie w :
- chałwie (powstaje z miazgi sezamowej i karmelu)
- sezamkach
- maśle sezamowym
- soli sezamowej (gomasio)
Może być wykorzystywany również jako: posypka pieczywa, panierka ryb i mięs, składnik dań chińskich i wegetariańskich , sushi, dodatek do sałatek, serków i farszów.
Z sezamu powstaje również olej sezamowy, który jest idealny jako dodatek do sałatek i dań z ryżu, ziarna sezamu zawierają około 50 % oleju, który niestety nie może zostać poddany obróbce termicznej.
Czarny sezam ma intensywniejszy smak, przypomina orzechy. Oba gatunki, niezależnie od koloru, są bardzo cenione i dlatego warto wprowadzić je w dietę - na pewno przyniesie to wiele korzyści dla organizmu.
Sezam zawiera wiele witamin z grupy A, B i E, proteiny, węglowodany oraz aminokwasy. W swoim składzie ma bardzo dużą ilość białka – można porównać ją do białka kurzego. Ziarno sezamu istnieje w wielu odmianach. Najczęściej spotykane to sezam jasny i sezam czarny; może występować w postaci łuskanej i niełuskanej, przy czym sezam czarny dostępny jest tylko w tej drugiej wersji.
W sezamie znajdują się kwasy omega-6 oraz sezamina i sesamolina, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Osoby które cierpią na nietolerancję laktozy powinny spożywać sezam, ponieważ zawiera bardzo cenny wapń. Oprócz tego znajdziemy w nim także kwasy tłuszczowe, jest więc idealny dla osób, które chcą za wszelką cenę opóźnić proces starzenia się oraz dla tych, którzy chorują na osteoporozę , artretyzm, dla dzieci, seniorów i kobiet w okresie laktacji. Wspaniale wpływa na układ nerwowy oraz poprawia pamięć i koncentrację, spożywany regularnie usprawnia pracę jelit, nerek i wątroby.
Występuje głównie w :
- chałwie (powstaje z miazgi sezamowej i karmelu)
- sezamkach
- maśle sezamowym
- soli sezamowej (gomasio)
Może być wykorzystywany również jako: posypka pieczywa, panierka ryb i mięs, składnik dań chińskich i wegetariańskich , sushi, dodatek do sałatek, serków i farszów.
Z sezamu powstaje również olej sezamowy, który jest idealny jako dodatek do sałatek i dań z ryżu, ziarna sezamu zawierają około 50 % oleju, który niestety nie może zostać poddany obróbce termicznej.
Czarny sezam ma intensywniejszy smak, przypomina orzechy. Oba gatunki, niezależnie od koloru, są bardzo cenione i dlatego warto wprowadzić je w dietę - na pewno przyniesie to wiele korzyści dla organizmu.