Robimy domowe sezamki

Zobacz jak w kwadrans zrobić sezamki - przysmak większości dzieci i dorosłych.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Robimy domowe sezamki
fot. Fotolia
Dlaczego warto zrobić domowe sezamki?
Jak nazwa wskazuje, jest w nich sezam. Jednak producenci stosują różne receptury. Niektórzy suche ziarna sezamowe „sklejają” karmelem, inni syropem glukozowym i cukrem, a jeszcze inni stosują trochę cukru i trochę miodu. Ponieważ każdy z tych składników jest wysokokaloryczny, nic więc dziwnego, że 100 g ciasteczek dostarcza ponad 500 kcal. Cena również nie jest niska - wprawdzie mała paczuszka kosztuje ok. 80 gr, ale to zaledwie 27 g! W przeliczeniu na kilogram koszt wynosi ponad 25 zł. Dlatego warto robić sezamki w domu. Ziarno sezamowe w sklepie lub na bazarze kupisz w cenie ok. 16 zł/kg, a za 1 kg cukru zapłacisz niewiele ponad 3 zł. Z takiej ilości zrobisz aż 2 kg ciasteczek, a to znaczy, że kilogram będzie cię kosztował ok. 10 zł. Możesz naturalnie cukier zastąpić miodem z korzyścią dla zdrowia.

                      

Przedstawiamy 2 przepisy na różne wersje sezamków

Sezamki z orzechami

Składniki:

- szklanka sezamu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
- szklanka miodu
- 3 łyżki cukru 
- łyżeczka masła

Wykonanie sezamków
Wymieszaj miód z cukrem, podgrzej na małym ogniu. Dodaj sezam i ciągle mieszając, zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Zdejmij z ognia, wymieszaj z orzechami. Wyłóż na wysmarowaną masłem blachę. Gdy stężeje, pokrój.


Pychotki

Składniki:
- 20 dag ziaren sezamu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
Masło i miód rozpuść na wolnym ogniu. Dodaj cukier i sezam. Praż 5 minut, cały czas mieszając. Gorącą masę rozsmaruj nożem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj 5 minut, pokrój.

Źródło: Pani domu; Zdjęcie Fotolia