Jarmuż jest pyszną odmiana kapusty. To zielone warzywo, staje się coraz częściej spożywane i powoli zyskuje uznanie wszystkich smakoszy. Jarmuż jest bardzo polecany przez lekarzy i dietetyków, świetnie uzupełnia on organizm w niezbędne składniki odżywcze. Zawiera beta- karoten, witaminy: K, C z grupy B i E. Jest także doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Warzywo to ma tendencję do gromadzenia pestycydów, dlatego najlepiej wybrać ten uprawiany organicznie i z dala od ruchliwych ulic.
Jeśli nie masz sprawdzonej receptury na wykorzystanie jarmużu, zobacz jakie propozycje przygotowaliśmy.
Modne warzywo
Świetnym pomysłem na obiad jest tagliatelle z jarmużem w sosie serowym, udostępnione przez Malinka5. Danie to zawiera słodką śmietankę oraz serki topione, które dzięki swojej konsystencji dodają potrawie kremowości. Sałatka jarmuż z pomidorem, sprawdzi się świetnie podczas karnawałowego przyjęcia. Iwa643 urozmaiciła recepturę o pyszne kiełki brokuła. Cukiereczek13 przedstawiła pomysł na pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu obiad: schab pod jarmużową pierzynką, który najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków lub kaszy jęczmiennej.
Na uhonorowanie zasługuje jaga85, jej pyszne przepisy na kolorowe krokiety z jarmużem, jarmużowe kopytka i makaron z dynią i jarmużowym pesto są pyszne i pełne doskonałych produktów. Poza smacznym jarmużem zawierają także dynie, czosnek, paprykę, cebule i bardzo dużą ilość nieocenionych ziół. Autorka przepisu wszystkie wymienione dania podaję w piękny, miły dla oka sposób.
Korzystaj z naszej skarbnicy najlepszych przepisów! Pamiętaj również o dodawaniu swoich sprawdzonych receptur, to dzięki nim wielu początkujących smakoszy nabiera kulinarnych umiejętności.
weronikaS
Dinah