Czarny sezam to zdrowe ziarna i najbardziej znane w kuchni Dalekiego Wschodu. Jest bardziej aromatyczny od białego ale za to mniej znany i ma charakterystyczny orzechowy smak, jest bardziej słodki, bez posmaku goryczki jak to jest w przypadku sezamu białego. Czarny sezam ma wiele cennych wartości odżywczych i możemy stosować go do bardzo wielu potraw, zaczynając od pieczywa, a kończąc na sushi. Wszystko zależy od naszej fantazji i możliwości.
Czarny sezam ma także walory estetyczne bo pięknie prezentuje się w sałatkach lub właśnie na sushi, ponadto dostarcza on nam zdrowe witaminy i minerały niezbędne dla naszego organizmu. W kuchni warto stosować go bez żadnych dodatków i najlepiej z łuskami gdyż taki sezam ma dużo więcej wartości odżywczych.
Oczywiście możemy sezam dodawać także do różnych potraw:
- pieczywa
- sałatek
- kanapek
- słodkich sezamków na deser
- panierowania ryb czy kotletów schabowych lub z piersi kurczaka
- surówek
- deserów
Z sezamu produkuje się także olej oraz jest bogatym źródłem:
- kwasu foliowego
- błonnika, który reguluje pracę jelit
- cynku ważnego dla naczyń krwionośnych
- witamin z grupy B, które dobrze działają na układ nerwowy
- magnezu niezbędnego dla prawidłowej pracy naszego mózgu, regulującego poziom cukru we krwi
- kwasu oleinowego odpowiadającego za prawidłowy poziom cholesterolu i regulacje jego poziom w organizmie
- miedzi pozwalającej zapobiegać przedwczesnemu siwieniu włosów
- białka
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
Czarny sezam to nie tylko same plusy, czy zalety. Wiadomo, nic i nikt nie jest idealne/y, dlatego też posiada minusy. Nie poleca się go osobom ze skłonnościami do biegunek, a dla niektórych może być alergenem. Osobom z kamicą nerkową też się go nie zaleca ze względu na obecność szczawianów.
Jeśli będziemy z umiarem zażywać czarny sezam będziemy cieszyć się jego cudownymi właściwościami zarówno w kuchni jak i w zdrowiu. Odczujemy to dobrym samopoczuciem, zdrowiem, piękną skórą, zdrowymi paznokciami i włosami bez oznak siwizny.
Zobacz jak zrobić domowe sezamki >>>
Czarny sezam ma także walory estetyczne bo pięknie prezentuje się w sałatkach lub właśnie na sushi, ponadto dostarcza on nam zdrowe witaminy i minerały niezbędne dla naszego organizmu. W kuchni warto stosować go bez żadnych dodatków i najlepiej z łuskami gdyż taki sezam ma dużo więcej wartości odżywczych.
Oczywiście możemy sezam dodawać także do różnych potraw:
- pieczywa
- sałatek
- kanapek
- słodkich sezamków na deser
- panierowania ryb czy kotletów schabowych lub z piersi kurczaka
- surówek
- deserów
Z sezamu produkuje się także olej oraz jest bogatym źródłem:
- kwasu foliowego
- błonnika, który reguluje pracę jelit
- cynku ważnego dla naczyń krwionośnych
- witamin z grupy B, które dobrze działają na układ nerwowy
- magnezu niezbędnego dla prawidłowej pracy naszego mózgu, regulującego poziom cukru we krwi
- kwasu oleinowego odpowiadającego za prawidłowy poziom cholesterolu i regulacje jego poziom w organizmie
- miedzi pozwalającej zapobiegać przedwczesnemu siwieniu włosów
- białka
- nienasyconych kwasów tłuszczowych
Czarny sezam to nie tylko same plusy, czy zalety. Wiadomo, nic i nikt nie jest idealne/y, dlatego też posiada minusy. Nie poleca się go osobom ze skłonnościami do biegunek, a dla niektórych może być alergenem. Osobom z kamicą nerkową też się go nie zaleca ze względu na obecność szczawianów.
Jeśli będziemy z umiarem zażywać czarny sezam będziemy cieszyć się jego cudownymi właściwościami zarówno w kuchni jak i w zdrowiu. Odczujemy to dobrym samopoczuciem, zdrowiem, piękną skórą, zdrowymi paznokciami i włosami bez oznak siwizny.
Zobacz jak zrobić domowe sezamki >>>
Nina W.
Dinah
weronikaS
zewa