Sezam uprawia się od 2000 lat, głównie w Chinach, ale też w Indiach, Meksyku a także innych krajach Azji, również w Afryce. To z sezamu wytłaczano pierwszy olej. Ziarno, zawierające aż 50 % tłuszczu, doskonale się przechowuje i nie jełczeje. Jest bardzo bogatym źródłem białka. Zawiera go prawie 10 razy więcej niż mleko krowie. Poza tym jest pełne fitosterolów czyli roślinnych sterydów, które obniżają poziom złego cholesterolu u naszym organizmie, zapobiegają chorobom serca i nowotworom, zwłaszcza prostaty. Ziarno sezamu zawiera także cynk, wit. E i wysokonienasycone kwasy tłuszczowe. Z ziarna sezamowego, poza olejem, produkuje się chałwę, pastę tahini, popularne sezamki. Dodaje się je do mąki przy wypieku pieczywa, stosuje jako panierkę do ryb i mięs. Prażonym ziarnem możemy posypywać różne surówki i sałatki.
tokijka
Warto dodać że pasta z sezamu jest świetna do ciast.Jak popracuję nad moim sezamowcem....
W Azji mamy wiele przepisów na sosy do sałatek,olej jest w użyciu ciągłym.
Należy dodać aby było łatwo go przyswoić należy go zmielić. Są też herbatki..
WSPANIAŁY na cerę !
Teraz wiem dlaczego taki śliczny uśmiech...
Pyza
Tokijka, bardzo dziękuję za uzupełnienie i uwagi :-)