Ziarno sezamu

  • 2

według Chińczyków należy do żywiołu ziemi i wspomaga pracę żołądka, śledziony oraz trzustki.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ziarno sezamu
Sezam uprawia się od 2000 lat, głównie w Chinach, ale też w Indiach, Meksyku a także innych krajach Azji, również w Afryce. To z sezamu wytłaczano pierwszy olej. Ziarno, zawierające aż 50 % tłuszczu, doskonale się przechowuje i nie jełczeje. Jest bardzo bogatym źródłem białka. Zawiera go prawie 10 razy więcej niż mleko krowie. Poza tym jest pełne fitosterolów czyli roślinnych sterydów, które obniżają poziom złego cholesterolu u naszym organizmie, zapobiegają chorobom serca i nowotworom, zwłaszcza prostaty. Ziarno sezamu zawiera także cynk, wit. E i wysokonienasycone kwasy tłuszczowe. Z ziarna sezamowego, poza olejem, produkuje się chałwę, pastę tahini, popularne sezamki. Dodaje się je do mąki przy wypieku pieczywa, stosuje jako panierkę do ryb i mięs. Prażonym ziarnem możemy posypywać różne surówki i sałatki.