![Szczaw - co z niego ugotować? Szczaw - co z niego ugotować?](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/szczaw-co-z-niego-ugotowac-13321.jpg)
Szczaw to pospolita roślina z rodziny rdestowatych. Roślina rośnie na terenach ruderalnych oraz na terenach zalewowych, najczęściej jednak spotkać ją można na łąkach. W kuchni najczęściej wykorzystujemy liście, ale także łodygi są jadalne - można z nich przygotować np. sok.
Wiosenne liście szczawiu są najdelikatniejsze dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu ciekawego dania z użyciem szczawiu. Potrawa do której najczęściej dodajemy szczaw to zupa szczawiowa, ale można przygotować też inne smaczne potrawy. Poniżej przedstawiamy możliwości wykorzystania szczawiu w naszych domach.
![](https://gotujmy.pl/work/privateimages/formats/formatgenerator.php?preview&pdbf_code=ZDJECIE_KWADRAT_M &pdbp_id=270761)
Podłużne liście szczawiu najlepiej zbierać na wiosnę, są wtedy najdelikatniejsze i najsmaczniejsze! Ze zmiażdżonych łodyg można wyciskać sok i używać go do zup:
![Szczawiowa wg Babci Basi :](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/szczawiowa-wg-babci-basi-31394.jpg)
Zupa szczawiowa Pyzy
Szczawiowa według Babci Basi
Wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z serem
Szczawiowy krupnik
Szczaw nadaje się nie tylko do popularnej zupy z jajkiem. Można go też dodawać do mieszanki sałat (doskonale urozmaici ich smak i doda kwaskowości), a także użyć do sosu na bazie śmietany i podawać do ryby. Dodany do twarożku ciekawie wzbogaci smak zwykłego serka.
![Ryba na sałatce z sosem malinowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryba-na-salatce-z-sosem-malinowym-47694.jpg)
Sałatka ze szczawiu z jajkiem i fetą
Ryba na sałatce ze szczawiem z sosem malinowym
Jajecznica z boczkiem i szczawiem
Grün Soße (zielony sos) prosto z Niemiec
Na zimę
Można też ze szczawiu robić przetwory:
![Szczaw siekany w słoikach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/szczaw-siekany-w-sloikach-25385.jpg)
Botwinka ze szczawiem na zimę
Szczaw siekany w słoikach
Szczaw polny solony w słoiku
Więcej przepisów na szczaw znajdziecie tutaj >>>
Wiosenne liście szczawiu są najdelikatniejsze dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu ciekawego dania z użyciem szczawiu. Potrawa do której najczęściej dodajemy szczaw to zupa szczawiowa, ale można przygotować też inne smaczne potrawy. Poniżej przedstawiamy możliwości wykorzystania szczawiu w naszych domach.
Podłużne liście szczawiu najlepiej zbierać na wiosnę, są wtedy najdelikatniejsze i najsmaczniejsze! Ze zmiażdżonych łodyg można wyciskać sok i używać go do zup:
![Zupa szczawiowa Pyzy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-szczawiowa-pyzy-25389.jpg)
![Szczawiowa wg Babci Basi :](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/szczawiowa-wg-babci-basi-31394.jpg)
Zupa szczawiowa Pyzy
Szczawiowa według Babci Basi
Wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z serem
Szczawiowy krupnik
Szczaw nadaje się nie tylko do popularnej zupy z jajkiem. Można go też dodawać do mieszanki sałat (doskonale urozmaici ich smak i doda kwaskowości), a także użyć do sosu na bazie śmietany i podawać do ryby. Dodany do twarożku ciekawie wzbogaci smak zwykłego serka.
![Ryba na sałatce z sosem malinowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryba-na-salatce-z-sosem-malinowym-47694.jpg)
Sałatka ze szczawiu z jajkiem i fetą
Ryba na sałatce ze szczawiem z sosem malinowym
Jajecznica z boczkiem i szczawiem
Grün Soße (zielony sos) prosto z Niemiec
Na zimę
Można też ze szczawiu robić przetwory:
![Szczaw siekany w słoikach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/szczaw-siekany-w-sloikach-25385.jpg)
Botwinka ze szczawiem na zimę
Szczaw siekany w słoikach
Szczaw polny solony w słoiku
Więcej przepisów na szczaw znajdziecie tutaj >>>