Szczaw to pospolita roślina z rodziny rdestowatych. Roślina rośnie na terenach ruderalnych oraz na terenach zalewowych, najczęściej jednak spotkać ją można na łąkach. W kuchni najczęściej wykorzystujemy liście, ale także łodygi są jadalne - można z nich przygotować np. sok.
Wiosenne liście szczawiu są najdelikatniejsze dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu ciekawego dania z użyciem szczawiu. Potrawa do której najczęściej dodajemy szczaw to zupa szczawiowa, ale można przygotować też inne smaczne potrawy. Poniżej przedstawiamy możliwości wykorzystania szczawiu w naszych domach.
Podłużne liście szczawiu najlepiej zbierać na wiosnę, są wtedy najdelikatniejsze i najsmaczniejsze! Ze zmiażdżonych łodyg można wyciskać sok i używać go do zup:
Zupa szczawiowa Pyzy
Szczawiowa według Babci Basi
Wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z serem
Szczawiowy krupnik
Szczaw nadaje się nie tylko do popularnej zupy z jajkiem. Można go też dodawać do mieszanki sałat (doskonale urozmaici ich smak i doda kwaskowości), a także użyć do sosu na bazie śmietany i podawać do ryby. Dodany do twarożku ciekawie wzbogaci smak zwykłego serka.
Sałatka ze szczawiu z jajkiem i fetą
Ryba na sałatce ze szczawiem z sosem malinowym
Jajecznica z boczkiem i szczawiem
Grün Soße (zielony sos) prosto z Niemiec
Na zimę
Można też ze szczawiu robić przetwory:
Botwinka ze szczawiem na zimę
Szczaw siekany w słoikach
Szczaw polny solony w słoiku
Więcej przepisów na szczaw znajdziecie tutaj >>>
Wiosenne liście szczawiu są najdelikatniejsze dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu ciekawego dania z użyciem szczawiu. Potrawa do której najczęściej dodajemy szczaw to zupa szczawiowa, ale można przygotować też inne smaczne potrawy. Poniżej przedstawiamy możliwości wykorzystania szczawiu w naszych domach.
Podłużne liście szczawiu najlepiej zbierać na wiosnę, są wtedy najdelikatniejsze i najsmaczniejsze! Ze zmiażdżonych łodyg można wyciskać sok i używać go do zup:
Zupa szczawiowa Pyzy
Szczawiowa według Babci Basi
Wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z serem
Szczawiowy krupnik
Szczaw nadaje się nie tylko do popularnej zupy z jajkiem. Można go też dodawać do mieszanki sałat (doskonale urozmaici ich smak i doda kwaskowości), a także użyć do sosu na bazie śmietany i podawać do ryby. Dodany do twarożku ciekawie wzbogaci smak zwykłego serka.
Sałatka ze szczawiu z jajkiem i fetą
Ryba na sałatce ze szczawiem z sosem malinowym
Jajecznica z boczkiem i szczawiem
Grün Soße (zielony sos) prosto z Niemiec
Na zimę
Można też ze szczawiu robić przetwory:
Botwinka ze szczawiem na zimę
Szczaw siekany w słoikach
Szczaw polny solony w słoiku
Więcej przepisów na szczaw znajdziecie tutaj >>>