W naszej kuchni nie zawsze jest porządek. Jak to mawiała moja mama, kuchnia ma żyć. Ale czasami bywa tak, że nie zawsze możemy znaleźć np. jakąś przyprawę lub przechowujemy ją w nieodpowiednim miejscu. Wtedy wypada to zmienić i poukładać wszystko na swoje miejsce. Więc do dzieła. Mąki,makarony, ryż i kasze chowajmy w suche i przewiewne miejsce o temperaturze pokojowej. Tłuszcze przechowujmy w temperaturze ok.10 stopni bez dostępu światła. Przetwory przechowujmy w miejscach suchych i chłodnych. Świeże mięsa, wędliny, sery i ryby chowajmy do lodówki. Warzywa i owoce lubią miejsca suche i przewiewne i nie należy ich przechowywać w workach foliowych. Przyprawy do posiłków chowajmy raczej w szafkach wiszących, aby mieć do nich szybki dostęp.Rzeczy typu deska do krojenia, noże czy sztućce powinny znaleźć swoje miejsce w szufladach a garnki i patelnie na najniżej położonych pólkach, lub jak ktoś posiada na obrotowej półce narożnej. Oprócz tego powinniśmy wygospodarować miejsce na kosz na śmieci pod zlewem, szufladę na czyste ściereczki i środki czystości. Taka zorganizowana kuchnia bardzo ułatwi nam pracę i pozwoli czerpać przyjemność z gotowania.