Dobre wykorzystanie sera

Takie wykorzystanie sera, aby się nie zmarnował!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dobre wykorzystanie sera
BIAŁY SER: Nie splesnieje, gdy bedziemy go trzymac na talerzu, przykrytym szklanym kloszem, na środkowej półce w lodówce - zachowa świerzość i wilgotność przez kilka dni.

MOCNO PODSUSZONY SER: Można odświeżyć. Do 2 szklanek gotującego mleka dodajemy ser drobno pokruszony około 1/2 kg, mieszamy, odstawiamy. mleko z serem się zważy. Gdy lekko ostygnie, dodajemy szczyptę soli, dużą szczyptę nasion kminku, całość mieszamy, wylewamy na geste sito, odstawiamy do odsączenia. Po odcieknięciu serwatki ser okaze sie bardzo smaczny - możemy doprawić go według własnych upodobań np. cebulką, szczypiorkiem, wiosenną zieleniną, rzodkiewką itp. Odświeżony ser można zużyć jako farsz do naleśników, jeśli chcemy by był na słodko nie dodajemy kminku.

TWAROŻEK: Będzie dłużej świeży i pachnący, gdy podczas przechowywania go w lodówce pojemniczek ustawimy do góry dnem.

ŻÓŁTY: Podsuszony ser łatwo można utrzeć, gdy tarke posmarujemy oliwą. Resztek podsuszonego żółtego sera nie nalezy wyrzucać. Można je zetrzeć na tarce z małymi otworami, włożyć do słoiczka ze szczelnym zamknięciem i przechowywać na półce w drzwiach lodówki. Bedzie doskonałym dodatkiem do zapiekanek, do posypania makaronu czy podsmażonych ziemniaków.