Co to jest len?
Siemię lniane, czyli len zwyczajny to płaskie nasiona o wielkości 2-3 mm, charakteryzujące się szaro-brązową barwą. Po zalaniu wodą nasion stają się natomiast ciemnobrązowe i dodatkowo zwiększają swoją objętość, otaczając się śluzem. Warto wiedzieć, że len występuje też w odmianie tzw. złotej i jest nieco jaśniejszy niż brązowy.
Len zwyczajny po raz pierwszy wyhodowany był na Bliskim Wschodzie, dziś jednak uprawiany jest w wielu częściach świata. Roślinę tę od tysięcy lat wykorzystuje się głównie do produkcji włókien, z których powstaje ekologiczna odzież, co cenione jest zwłaszcza teraz - gdy świat opanowany jest przez tworzywa sztuczne.
Siemię lniane należy także do najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Wykorzystywane jest do zmniejszania dolegliwości ze strony układu pokarmowego, oddechowego, a także dokrewnego.
Zdjęcia: Fotolia
Co skrywa siemię lniane i jak działa?
Nasiona lnu zawierają ogromne ilości dobroczynnego błonnika pokarmowego, łatwo przyswajalnego białka, witaminy E, z grupy B, a także cennych składników mineralnych!
Zaparzane i pite w postaci zawiesiny, doskonale regulują pracę jelit, przywracają regularny rytm wypróżnień i łagodzą objawy zespołu jelita nadwrażliwego. Siemię lniane zadba również o wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, a do tego pozwoli pozbyć się uporczywego kaszlu!
Siemię lniane warto doceniać także za zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko nadciśnienia i chorób serca!
Jak stosować siemię lniane?
Na rynku spożywczym jest bardzo szeroki wybór siemienia lnianego. Możemy kupić go w całych nasionach, zmielony, a nawet w tabletkach czy pod postacią oleju!
Nasiona najczęściej wykorzystuje się jako napar do picia - ziarna zalewa się na noc wodą lub mlekiem po czym wypija rankiem. Możemy siemię zalać też ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę miodu. Ziarna warto dodawać także do domowych koktajli, soków czy musli!
Mielone siemię lniane to natomiast doskonała alternatywa dla jajek - świetnie spisze się przy produkcji chleba, ciast, ciasteczek, muffinów czy też kotletów!
Coraz popularniejszy staje się też olej lniany. Ma on delikatny, lekko orzechowy smak – świetnie sprawdza się w dressingach do sałatek, ale również jako dodatek do kaszy czy ryżu!
Kulinarne propozycje na wykorzystanie siemienia
Siemię lniane coraz częściej jest elementem kulinarnych eksperymentów. Wykorzystujemy je zarówno do dań głównych, jak i przekąsek czy deserów.
Te dobroczynne ziarenka użyć możemy przy produkcji domowego chleba pszenno - żytniego z siemieniem lnianym, który smakuje wybornie z prawdziwym masłem i warzywami.
Zdjęcia: Fotolia
Ciekawą propozycją okaże się też owsianka bez gotowania z bananami, wzbogacona płatkami kukurydzianymi - taki posiłek to najlepszy pomysł na sycące i zdrowe śniadanie!
Siemię lniane coraz częściej jest elementem naszego menu. Korzystajcie z naszych przepisów dietetycznych i twórzcie z jego udziałem oryginalne dania. Do dzieła!
Siemię lniane, czyli len zwyczajny to płaskie nasiona o wielkości 2-3 mm, charakteryzujące się szaro-brązową barwą. Po zalaniu wodą nasion stają się natomiast ciemnobrązowe i dodatkowo zwiększają swoją objętość, otaczając się śluzem. Warto wiedzieć, że len występuje też w odmianie tzw. złotej i jest nieco jaśniejszy niż brązowy.
Len zwyczajny po raz pierwszy wyhodowany był na Bliskim Wschodzie, dziś jednak uprawiany jest w wielu częściach świata. Roślinę tę od tysięcy lat wykorzystuje się głównie do produkcji włókien, z których powstaje ekologiczna odzież, co cenione jest zwłaszcza teraz - gdy świat opanowany jest przez tworzywa sztuczne.
Siemię lniane należy także do najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Wykorzystywane jest do zmniejszania dolegliwości ze strony układu pokarmowego, oddechowego, a także dokrewnego.
Zdjęcia: Fotolia
Co skrywa siemię lniane i jak działa?
Nasiona lnu zawierają ogromne ilości dobroczynnego błonnika pokarmowego, łatwo przyswajalnego białka, witaminy E, z grupy B, a także cennych składników mineralnych!
Zaparzane i pite w postaci zawiesiny, doskonale regulują pracę jelit, przywracają regularny rytm wypróżnień i łagodzą objawy zespołu jelita nadwrażliwego. Siemię lniane zadba również o wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, a do tego pozwoli pozbyć się uporczywego kaszlu!
Siemię lniane warto doceniać także za zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko nadciśnienia i chorób serca!
Jak stosować siemię lniane?
Na rynku spożywczym jest bardzo szeroki wybór siemienia lnianego. Możemy kupić go w całych nasionach, zmielony, a nawet w tabletkach czy pod postacią oleju!
Nasiona najczęściej wykorzystuje się jako napar do picia - ziarna zalewa się na noc wodą lub mlekiem po czym wypija rankiem. Możemy siemię zalać też ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę miodu. Ziarna warto dodawać także do domowych koktajli, soków czy musli!
Mielone siemię lniane to natomiast doskonała alternatywa dla jajek - świetnie spisze się przy produkcji chleba, ciast, ciasteczek, muffinów czy też kotletów!
Coraz popularniejszy staje się też olej lniany. Ma on delikatny, lekko orzechowy smak – świetnie sprawdza się w dressingach do sałatek, ale również jako dodatek do kaszy czy ryżu!
Kulinarne propozycje na wykorzystanie siemienia
Siemię lniane coraz częściej jest elementem kulinarnych eksperymentów. Wykorzystujemy je zarówno do dań głównych, jak i przekąsek czy deserów.
Te dobroczynne ziarenka użyć możemy przy produkcji domowego chleba pszenno - żytniego z siemieniem lnianym, który smakuje wybornie z prawdziwym masłem i warzywami.
Zdjęcia: Fotolia
Ciekawą propozycją okaże się też owsianka bez gotowania z bananami, wzbogacona płatkami kukurydzianymi - taki posiłek to najlepszy pomysł na sycące i zdrowe śniadanie!
Siemię lniane coraz częściej jest elementem naszego menu. Korzystajcie z naszych przepisów dietetycznych i twórzcie z jego udziałem oryginalne dania. Do dzieła!
niezły kąsek
Mniam1
karola25
SylaUla
marcinka