Krokosz barwierski - magia koloru

  • 3

Kardi, inaczej krokosz barwierski, to ciekawa jednoroczna roślina, która ma wiele zastosowań. Niegdyś stosowany jako podróbka szafranu, obecnie używany jest do barwienia zup, ciast oraz napojów. Sprawdź do czego może Cię zainspirować!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Krokosz barwierski - magia koloru
fot. Fotolia
Skąd pochodzi?

Znany juz w starożytnym Egipcie, jako Bastard Szafrani, służył jako barwnik przy wyrobach oleistych szminek do ust. Jego uprawa rozpoczęła się w Europie juz w XVII wieku, gdzie znane były właściwości koloryzujące tej rośliny.

Stosowany także jako żółty oraz czerwony barwnik do tkanin, który po wymieszaniu z talkiem tworzy jasnoróżowy odcień. Źródłem tak intensywnego koloru są kwiaty, mieniące się intensywnym kolorytem.

Kwiaty krokoszu nie zawierają olejków eterycznych lecz kartaminę (zwaną również czerwienią hiszpańską) – barwnik należący do grupy flawonoidów.

Popularny także w Turcji, znany jest pod nazwą Aspir. Jest znacznie tańszą przyprawą niż szafran - dlatego też może być stosowany w większych ilościach. Minusem jest fakt, że jego aromat jest znacznie uboższy, nie zastępując w pełni właściwości krokusa uprawnego.

krokosz

Właściwości zdrowotne

Do celów leczniczych pozyskiwany jest cały kwiat - łącznie z kwiatami języczkowymi, popularnie zwanymi płatkami.

Tłoczony olej krokoszowy jest bogaty w witaminę F, E, kwas linolowy oraz fitosterole. Skutecznie obniża poziom glukozy, LDL oraz cholesterol we krwi, działając przy tym przeciwmiażdżycowo oraz przeciwcukrowo.

Wyciągi alkoholowe oraz wodno-alkoholowe z krokosza barwierskiego wspomagają skurcze macicy oraz pobudzają miesiączkowanie.

Składniki znajdujące się w tej roślinie, dodatkowo hamują stany zapalne skóry, regulują wypróżnienia oraz wzmagają wydzielanie potu.

Działa zmiękczająco stosowany na skórę. Produkty o działaniu zahamowującym porost włosów, mające w składzie wyciąg z krokosza jedynie wygładzają powierzchnię naskórka, bez udowodnionych właściwości depilujących.

Zastosowanie w kuchni

Płatki kwiatów krokosza służą jako przyprawa, która odznacza się ledwie wyczuwalnym, delikatnym, lekko gorzkawym zapachem. Podczas zbioru, mają barwę jasnopomarańczową, która podczas suszenia przemienia się w zachwycający, szkarłatny kolor. Suszenie odbywa się w przewiewnym i zaciemnionym miejscu.

Sprzedawany najczęściej jako substytut szafranu na Węgrzech i w północnej Afryce równie intensywnie barwi przygotowywane potrawy. Ze względu na cenę, jest szerzej stosowany, by podkreślić koloryt ciast i sosów, bez widocznego wpływu na smak i zapach.

Krokosz barwierski jest składnikiem wielu mieszanek przypraw, stosowanych do potraw śródziemnomorskich, gdzie idealnie podkreśli wygląd każdej sałatki czy zapiekanki.

krokosz - przyprawa

Stosowany do wyrobu herbatek ziołowych ma za zadanie nadać ciekawszy i bogatszy koloryt, bez znaczącej zmiany w charakterze i smaku przygotowywanego naparu. Olej krokoszowy dodany do sałatek i surówek skutecznie podkreśli ich kremowość i złagodzi smak.

Świetnie komponuje się z dodatkiem szpinaku lub rukoli. Szafran łąkowy, potocznie zwany tez ostem idealnie sprawdzi się także jako baza do dressingów, wykorzystywanych nie tylko w sałatkach.

Czy znacie i stosujecie krokosz barwierski w swoich potrawach? Podzielcie się z nami swoimi przepisami z jego wykorzystaniem!