Dodatek specjalny - Kuchnie świata

Polecamy dodatek specjalny do magazynu Przyjaciółka - Kuchnie świata. W dodatku znajdziesz 101 pomysłów na pyszne dania świata.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Dodatek specjalny - Kuchnie świata
Ciekawi świata wybieramy się na wycieczki do różnych krajów. Poznajemy ich kulturę, piękno krajobrazu, zabytki...
My też postanowiliśmy zabrać Państwa w podróż – ale kulinarną. Rozpoczynamy ją od specjałów z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Odwiedzimy Francję, Hiszpanię, Włochy, Chorwację i Grecję. Następnie pojedziemy jeszcze dalej, na wschód – do Indii, Chin, Wietnamu, Tajlandii i Japonii. Nasza trasa nie ominie też Ameryki Północnej i Meksyku. Elżbieta Augustyniak - redaktor odpowiedzialna.

Zobacz co znajdziesz w dodatku:

I. Kuchnia śródziemnomorska
Najlepsza pod słońcem

Kuchnia francuska
Pierś kaczki „Saint Tropez”, zupa cebulowa, szparagi z kawiorem.
Kotlety jagnięce, awokado z krewetkami.

Kuchnia hiszpańska
Gazpacho - pomidorowy chłodnik, sałatka katalońska, kolorowy omlet.

Kuchnia włoska
Zielone ravioli z serem ricotta, spaghetti alla puttanesca, muszle po bolońsku, z bazyliowym pesto, farfalle z sosem śmietanowym, pasta al forno.

Kuchnia chorwacka
Pieczona jagnięcina, zupa jarzynowa, chrupiące kalmary.

Kuchnia grecka
Ryba morska po grecku, keftedes z dipem, sałatka wiejska.
Jagnięcina z cukinią, zupa cytrynowa, pieczeń barania, gyros.

NASZ HIT – Desery ze świata
Tureckie pączki, creme brulée, creme caramel, krem kataloński.
Tort bezowy, semifreddo, indyjskie lody kulfi, banana split, banany w cieście.


II. Kuchnia orientalna
Szczypta egzotyki z Dalekiego Wschodu

Kuchnia indyjska
Samosy, zupa z soczewicy, kheer z mango.

Kuchnia chińska

Zupa drobiowa, makaron z wołowiną, spring rolls, smocze tofu.

Kuchnia wietnamska
Sajgonki, żółta rybka.

Kuchnia tajlandzka
Gulasz z indykiem, sataje z sosem orzechowym, omlet, zupa kokosowa.

Kuchnia japońska
Ryba z imbirem, tempura, sushi.

Kuchnia amerykańska
Hamburger, T-bone steak.

Kuchnia meksykańska
Chili con carne, sałatka, zapiekanka.


Przykładowy przepis:

Awokado z krewetkami



SKŁADNIKI:
- 25 dag krewetek koktajlowych
- 3 awokado
- 2 łyżki kaparów
- świeży koper
- cytryna
- 3 łyżki majonezu
- bazylia do dekoracji

1. Krewetki odsączyć z zalewy. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Z połówek awokado za pomocą małej łyżeczki wydrążyć nieco miąższu.Przełożyć do miseczki. Dodać krewetki, kapary, posiekany koper i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać.

2. Do każdej połówki awokado włożyć po łyżeczce majonezu, a na to wymieszane awokado z krewetkami. Przed podaniem udekorować gałązkami bazylii.

NASZA RADA:
doskonałym sosem do tej potrawy będzie majonez wymieszany ze śmietanką (pół na pół), łyżeczką soku z cytryny, 2 łyżkami whisky, solą i świeżo mielonym, białym pieprzem.


Źródło: Przyjaciółka