Jak zrobić lody malinowe?

Lody malinowe domowej roboty przygotujesz z malin, cukru, śmietanki kremówki i wody. Zrobisz je z użyciem maszynki, ale poradzisz sobie także bez tego urządzenia.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody malinowe?
fot. Fotolia
Domowe lody malinowe przygotujesz szybko. Potrzebują jednak, kilku godzin mrożenia w zamrażarce.

Lody malinowe bez maszynki

Przygotowanie lodów malinowych bez maszynki wygląda następująco:
  • W niewielkim garnku zmieszaj wodę z cukrem. Zagotuj, mieszając cały czas, a następnie odstaw, aby wystygła.
  • Zmiksuj maliny i zagotowaną wodę z cukrem w blenderze.
  • Przelej krem do płaskiego naczynia i włóż do zamrażalnika. Na zamrożenie potrzeba co najmniej 4-5 godzin.
  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Podawaj lody z bitą śmietaną i malinami.

Jak zrobić lody malinowe z maszynki?

Sposób przygotowania lodów malinowych z maszynki:
  • Na 24 godziny przed zrobieniem lodów wstaw misę z maszynki do lodów do zamrażalnika.
  • Schłodź wszystkie składniki.
  • Ubij żółtka z cukrem.
  • Dolej mleko i zamieszaj. Wstaw do lodówki.
  • Rozgnieć maliny widelcem. Jeśli chcesz pozbyć się pestek, przecedź owoce przez gęste sitko lub gazę.
  • Włóż maliny do lodówki.
  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  • Żółtka z cukrem, maliny oraz śmietankę delikatnie zamieszaj, aż składniki się połączą.
  • Wyjmij misę z maszynki do lodów z zamrażalnika. Włącz maszynkę i wlewaj do niej stopniowo masę na lody.
  • Lody kręci się około godziny, w zależności od maszynki.
  • Włóż lody do zamrażarki na co najmniej 4-5 godzin.