Ciepłe dni to zmora dla odchudzających się. Gdzie nie spojrzeć tam kuszą nas pyszne - lecz niestety tuczące - lody. I to w coraz oryginalniejszych smakach, którym nie sposób się oprzeć.
Bez obaw - również na diecie można się skutecznie ochłodzić. Wystarczy przygotować owocowy sorbet, który nie dość, że nie zaszkodzi naszej figurze, to jeszcze skutecznie nas orzeźwi!
Jak zrobić sorbet?
Ten pyszny deser możesz przygotować na dwa sposoby:
Sposób I - dla leniuchów:
1. Wybierz owoce, np. maliny, jagody, truskawki. Dokładnie je umyj, osusz a następnie przełóż do zamrażalki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Mrożone owoce przełóż do miski a następnie zblenduj. Po kilku minutach otrzymasz niesamowity sorbet.
Uwaga: Masz słaby blender i całość nie chce zacząć się miksować? Wystarczy, że dodasz odrobinę przegotowanej i mocno schłodzonej wody lub pokruszonego lodu. Efekt będzie widoczny gołym okiem!
Zdjęcie: Fotolia
Sposób II - dla cierpliwych:
1. Przygotuj owoce, np. truskawki, mango, wiśnie. Umyj, pozbaw pestek a następnie zblenduj na gładki mus.
2. Do gotowej papki dodaj odrobinę cukru (ksylitolu, stewii, miodu, etc.) oraz sok (smak dobrany do owoców).
3. Na koniec całość włóż do zamrażalki na 2 godziny. Po tym czasie należy sorbet wyjąć, wymieszać i ponownie zamrozić. Mieszanie należy powtórzyć kilka razy (co pół godziny) do momentu aż całkowicie zamarznie.
4. Pozostaje już tylko zatopić się w obłędnym smaku sorbetu. Smacznego!
Zdjęcie: Fotolia
Dlaczego warto jeść sorbety?
Znikoma liczba kalorii, mnóstwo witamin i minerałów a przede wszystkim niesamowity, niczym niezakłócony smak owoców. To podstawowe zalety sorbetów. Może się wydawać, że to mało istotne - w końcu co komu szkodzi jedna mała kulka lodów? Otóż okazuje się, że czasem może ona zadecydować o tym, czy nasza dieta przynosi skutek.
Powód jest prosty - w jednej gałce lodów śmietankowych znajduje się aż 131 kcal! A prawda jest taka, że rzadko decydujemy się na tak prosty smak... Im więcej dodatków tym więcej kalorii. Dla porównania, gałka sorbetu malinowego to tylko 45 kcal. Chyba nie ma się co zastanawiać, prawda?
A Wy co myślicie o sorbetach? Przygotowujecie je sami? Jakie smaki lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone receptury na orzeźwiające desery lodowe na bazie owoców!
Bez obaw - również na diecie można się skutecznie ochłodzić. Wystarczy przygotować owocowy sorbet, który nie dość, że nie zaszkodzi naszej figurze, to jeszcze skutecznie nas orzeźwi!
Jak zrobić sorbet?
Ten pyszny deser możesz przygotować na dwa sposoby:
Sposób I - dla leniuchów:
1. Wybierz owoce, np. maliny, jagody, truskawki. Dokładnie je umyj, osusz a następnie przełóż do zamrażalki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Mrożone owoce przełóż do miski a następnie zblenduj. Po kilku minutach otrzymasz niesamowity sorbet.
Uwaga: Masz słaby blender i całość nie chce zacząć się miksować? Wystarczy, że dodasz odrobinę przegotowanej i mocno schłodzonej wody lub pokruszonego lodu. Efekt będzie widoczny gołym okiem!
Zdjęcie: Fotolia
Sposób II - dla cierpliwych:
1. Przygotuj owoce, np. truskawki, mango, wiśnie. Umyj, pozbaw pestek a następnie zblenduj na gładki mus.
2. Do gotowej papki dodaj odrobinę cukru (ksylitolu, stewii, miodu, etc.) oraz sok (smak dobrany do owoców).
3. Na koniec całość włóż do zamrażalki na 2 godziny. Po tym czasie należy sorbet wyjąć, wymieszać i ponownie zamrozić. Mieszanie należy powtórzyć kilka razy (co pół godziny) do momentu aż całkowicie zamarznie.
4. Pozostaje już tylko zatopić się w obłędnym smaku sorbetu. Smacznego!
Zdjęcie: Fotolia
Dlaczego warto jeść sorbety?
Znikoma liczba kalorii, mnóstwo witamin i minerałów a przede wszystkim niesamowity, niczym niezakłócony smak owoców. To podstawowe zalety sorbetów. Może się wydawać, że to mało istotne - w końcu co komu szkodzi jedna mała kulka lodów? Otóż okazuje się, że czasem może ona zadecydować o tym, czy nasza dieta przynosi skutek.
Powód jest prosty - w jednej gałce lodów śmietankowych znajduje się aż 131 kcal! A prawda jest taka, że rzadko decydujemy się na tak prosty smak... Im więcej dodatków tym więcej kalorii. Dla porównania, gałka sorbetu malinowego to tylko 45 kcal. Chyba nie ma się co zastanawiać, prawda?
A Wy co myślicie o sorbetach? Przygotowujecie je sami? Jakie smaki lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone receptury na orzeźwiające desery lodowe na bazie owoców!
LauraLaura