Aby zrobić masło samodzielnie wcale nie potrzebujemy maselnicy. Wystarczy, że posiadamy naprawdę gęstą śmietanę - domową, ze świeżego mleka.
Wcześniej odciągniętą z mleka śmietanę zbieramy do słoika. Warto, aby w słoiku zajmowała ok 3/4 wysokości. Następnie przystępujemy do robienia masła. Słoik dokładnie zakręcamy i zaczynamy nim kołatać. By nie potrząsać słoikiem zbyt długo, a więc oszczędzić ręce warto wcześniej nieco podgrzać słoik wkładając go do gorącej wody.
Zrobienie masła z gęstej śmietany zajmie nam około kwadransa. Kiedy już zauważymy, że w środku powstaje żółta kula maślana, odkręcamy pokrywkę i zlewamy powstałą maślankę. Płuczemy masło jeszcze kilkakrotnie wlewając do słoika czystą wodę i wylewając.
Następnie masło wyjmujemy na talerzyk - jest gotowe do smarowania. Trzymamy w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniczku.
Takie domowe masło nie może zbyt długo leżeć - dobrze jest zużyć je w ciągu kilku dni.
Wcześniej odciągniętą z mleka śmietanę zbieramy do słoika. Warto, aby w słoiku zajmowała ok 3/4 wysokości. Następnie przystępujemy do robienia masła. Słoik dokładnie zakręcamy i zaczynamy nim kołatać. By nie potrząsać słoikiem zbyt długo, a więc oszczędzić ręce warto wcześniej nieco podgrzać słoik wkładając go do gorącej wody.
Zrobienie masła z gęstej śmietany zajmie nam około kwadransa. Kiedy już zauważymy, że w środku powstaje żółta kula maślana, odkręcamy pokrywkę i zlewamy powstałą maślankę. Płuczemy masło jeszcze kilkakrotnie wlewając do słoika czystą wodę i wylewając.
Następnie masło wyjmujemy na talerzyk - jest gotowe do smarowania. Trzymamy w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniczku.
Takie domowe masło nie może zbyt długo leżeć - dobrze jest zużyć je w ciągu kilku dni.