Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, należy je włożyć do naczynia z zimną wodą. Jeśli opadnie na dno i ułoży się poziomo - jest bardzo świeże. Skośne lub pionowe ustawienie świadczy, że nie jest pierwszej świeżości, ma około 2 tygodni, a gdy wypływa na powierzchnię - jest zepsute. Aby zapobiec pękaniu jaj podczas gotowania, należy je nakłuć szpilką. Przekłuwamy szerszy, bardziej zaokrąglony koniec jajka. Aby ugotować jajko na miękko - trzeba włożyć je do wrzątku i gotować pod przykryciem 3 minuty. Aby ugotować jajko na półtwardo: ścięte białko, żółtko płynne należy włożyć jajka do zimnej wody i gotować pod przykryciem 5 minut, licząc od chwili zawrzenia wody. Aby ugotować jajka na twardo: wkładamy jajka do zimnej wody i gotujemy 8-10 minut od zawrzenia, dłuższe gotowanie spowoduje, że żółtko będzie miało zielonkawą obwódkę. Aby ugotować jajka w koszulkach: trzeba wybić je ze skorupki wprost do wrzącej wody, osolonej i zakwaszonej kwaskiem cytrynowym lub octem i gotować 3-4 minuty, ugotowane można jeszcze panierować i smażyć. Jaja gotowane w wodzie osolonej będą się łatwiej obierać. Najłatwiej i szybciej obrać jajka ugotowane na twardo, przelane strumieniem zimnej wody. Aby sprawdzić, czy jajko jest ugotowane, czy surowe, trzeba zakręcić je na stole. Jajo ugotowane po zakręceniu będzie się kręcić dalej, surowe natychmiast się zatrzyma. Z pęknietego podczas gotowania jaja nie wypłynie białko, jeżeli do wody wlejemy odrobinę octu. Jeżeli używamy surowych jaj jako składnika innych potraw, to po starannym umyciu należy wybijać je najpierw na spodek i dopiero po stwierdzeniu, że są zupełnie świeże tzn. mają wypukłe żółtko i zwięzłe białko, dodawać do ciasta, mielonego mięsa itp. Przyrządzając jajecznicę lub omlet trzeba jaja dobrze rozkłucić widelcem z odrobiną zimnej wody około 1/2 łyżki na jajko, wówczas potrawa będzie pulchniejsza. Białka nie należy ubijać w naczyniach aluminiowych, gdyż stają się szare. Do rozbitego jajka przy panierowaniu można dodać kilka kropli oliwy, wówczas tarta bułka lepiej się trzyma. Ciasto będzie bardziej żółte, jeśli na kilka godzin przed pieczeniem utrze się żółtka z odrobiną soli. Przed dodaniem surowego żółtka do sosów, zup itp. lepiej wymieszać je z odrobiną wody lub mleka, wówczas nie skrzepnie w formie grubych płatków.
Doskonałe rady - na temat jajek
porady na temat, przyrządzania i gotowania jajek
ocena: 5/5 głosów: 1