Warto wiedzieć, że aby potrawa z nią wyszła pysznie, należy użyć świeżej i elastycznej botwinki, w przeciwnym razie nasze danie pozbawimy aromatu.
WARTO POZNAĆ TRIK
Jeśli kupiliśmy za dużo botwinki i nie zużyliśmy jej całej, nie składajmy jej do lodówki, czy do półki "od tak". Pozostawienie jej na pastwę losu spowoduje, że łodygi i listki staną się gumowe i stracą aromat. Dlatego, aby temu zaradzić, wstaw ją do słoika z wodą. To pomoże. Ale warto zużyć ją później w ciągu kilku dni.
ZDROWIE Z BOTWINKI
Botwinka, to wielkie zaplecze zdrowia. Jest źródłem wielu witamin, w tym: A, C, E i K. Dodatkowo wyposaża nasz organizm w wiele składników mineralnych m.in. żelazo, magnez, mangan, potas, czy wapń. Jest także źródłem flawonoidów, które chronią nasz organizm przed chorobami krążenia. Enzymy znajdujące się w botwinkach stabilizują poziom cukru w naszej krwi.
KOSMETOLOGIA
Koktajl z botwinki oczyści naszą skórę. Przygotujemy go szybko, bo jest bardzo łatwy. W tym celu należy ugotować buraczki i sparzyć liście botwinki. Oba składniki przełożyć do miski i zmiksować z połową szklanki miąższu z ananasa. Powstanie gęsty mus, który następnie należy rozcieńczyć niegazowaną wodą.
PROSTOTA W KUCHNI
Z buraczków można przygotować wiele pysznych smakołyków. Botwinka idealnie sprawdzi się jako farsz do pierogów, jako pyszne jarzynki do ryby, a także nadzienie do smakowitej tarty. Warto też przygotować pyszną zupę, która ma słodko-kwaskowaty smak. Listki botwinki można dodać do pysznych sałatek. Oprócz tego warto listki używać do dekoracji różnych półmisków z wędlinami.
Poznaj cudowny przepis na wiosenną botwinkę >>>
Nina W.