Orzechy włoskie to znakomite źródło białka i kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świeże orzechy, zerwane prosto z drzewa, zanim zostaną skonsumowane, muszą zostać wysuszone.
Jak wysuszyć orzechy włoskie?
-
Zbieraj orzechy włoskie, kiedy ich skórka jest zielona i błyszcząca
-
Obierz orzechy używając nożyka. Pamiętaj, aby zabezpieczyć ręce gumowymi rękawiczkami
-
Umyj i osusz obrane orzechy
-
Susz orzechy w przewiewnym i suchym miejscu; możesz wykorzystać płócienną torbę / worek lub... pończochy; w sezonie letnim zapakowane orzechy należy powiesić na słońcu, najlepiej w miejscu gdzie będzie miał przewiew
-
Kiedy rozpocznie się sezon grzewczy, zapakowane w ten sam sposób orzechy porozkładaj w ciepłych miejscach: koło kominka, pieca, rur; możesz powiesić je również koło kaloryfera. Najważniejsze aby było to ciepłe, a jednocześnie suche miejsce
- Po wysuszeniu, orzechy przechowuj w zamkniętym pojemniku lub w lnianym woreczku. Do przechowywania orzechów sprawdzi się również papierowa torba.
Właściwości orzechów włoskich
Wprowadzenie do diety orzechów włoskich pozwala ograniczyć niezdrowe przekąski (nie tylko wśród dzieci) - warto spróbować! Ponadto ich właściwości są imponujące:-
Wykazują działanie grzybobójcze i przeciwzapalne
-
Zawartość kwasu foliowego i magnezu wpływa na poprawienie funkcjonowania układu nerwowego
-
Dzięki zawartości kwasów omega – 3 usprawniają pracę mózgu
- Witaminy A i E oraz koenzym Q10 wpływają pozytywnie na kondycję i wygląd skóry