Duszenie na płycie kuchennej polega na długotrwałym ogrzewaniu surowca z małą ilością płynu, pod przykryciem, aż do uzyskania wymaganej miękkości. Przed rozpoczęciem duszenia produkty często obsmażamy, żeby ich powierzchnia zrumieniła się. Nadaje to potrawie ładny kolor i wzbogaca jej smak.
Czas duszenia zależy od wielkości i gatunku produktów. Duszenie w piekarniku odbywa się w temp. 150-180 C.
Sposób duszenia w piecu niewiele różni się od duszenia na płycie kuchennej. Produkty obsmażamy na patelni, polewamy płynem (woda, bulion, wino), solimy, doprawiamy, umieszczamy w nagrzanym piecu w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i pieczemy.
Świetnie do tego celu nadają się gliniane garnki z przykrywką. Zaletą duszenia w piekarniku jest małe ryzyko przypalenia potrawy, szczególnie, jeżeli będziemy ją dusić w temp. 150 C. Długie duszenie w niskiej temperaturze pozwala uzyskać mięso bardziej kruche i miękkie niż przy zastosowaniu innych technik.
Czas duszenia zależy od wielkości i gatunku produktów. Duszenie w piekarniku odbywa się w temp. 150-180 C.
Sposób duszenia w piecu niewiele różni się od duszenia na płycie kuchennej. Produkty obsmażamy na patelni, polewamy płynem (woda, bulion, wino), solimy, doprawiamy, umieszczamy w nagrzanym piecu w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i pieczemy.
Świetnie do tego celu nadają się gliniane garnki z przykrywką. Zaletą duszenia w piekarniku jest małe ryzyko przypalenia potrawy, szczególnie, jeżeli będziemy ją dusić w temp. 150 C. Długie duszenie w niskiej temperaturze pozwala uzyskać mięso bardziej kruche i miękkie niż przy zastosowaniu innych technik.