W Dniu Polskiej Żywności warto zajadać przysmaki przygotowane z produktów, które są wytwarzane oraz uprawiane w Polsce. Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku.
Warto wiedzieć, że data święta nie została wybrana przypadkowo. Pod koniec sierpnia możemy zajadać się najpyszniejszymi owocami i warzywami prosto z naszych polskich pól i sadów.
Zdjęcie: Fotolia
DOMOWE SMACZNE PRZETWORY I MARYNATY
Nie ma nic lepszego niż domowe słodkie przetwory! Ze smacznych polskich śliwek zrób pyszne domowe powidła.
Do lasu warto wybrać się po grzyby. Nie ma nic piękniejszego niż grzybobranie w lesie. Tylko w polskich lasach znajdziemy tyle grzybowych pyszności – kurki, podgrzybki, prawdziwki, borowiki, maślaki. Kup słoiki, ocet, przyprawy i zrób smaczne grzyby marynowane.
Dynia, to również jeden z polskich przysmaków, którym możemy się cieszyć od końca sierpnia. Z tego warzywa możesz przyrządzić zarówno słodkie jak i słone potrawy. Polecamy pyszny i rozgrzewający krem z dyni z imbirem.
Polska cytryna, którą jest pigwa jest bogata w witaminę C skutecznie leczy przeziębienia i grypę. Warto więc jesienią zrobić syrop z pigwy, który zimową porą będzie idealnie pasował do herbaty. Pycha!
Jakie są Wasze ulubione polskie dania? Z czym kojarzy Wam się kuchnia polska? Jakie potrawy moglibyście jeść codziennie? Czekamy na Wasze komentarze!
Polecamy przepis na smaczny tradycyjny polski obiad >>>
Warto wiedzieć, że data święta nie została wybrana przypadkowo. Pod koniec sierpnia możemy zajadać się najpyszniejszymi owocami i warzywami prosto z naszych polskich pól i sadów.
Zdjęcie: Fotolia
DOMOWE SMACZNE PRZETWORY I MARYNATY
Nie ma nic lepszego niż domowe słodkie przetwory! Ze smacznych polskich śliwek zrób pyszne domowe powidła.
Do lasu warto wybrać się po grzyby. Nie ma nic piękniejszego niż grzybobranie w lesie. Tylko w polskich lasach znajdziemy tyle grzybowych pyszności – kurki, podgrzybki, prawdziwki, borowiki, maślaki. Kup słoiki, ocet, przyprawy i zrób smaczne grzyby marynowane.
Zdjęcie: Fotolia
PIGWA I DYNIA NA ZDROWIE!Dynia, to również jeden z polskich przysmaków, którym możemy się cieszyć od końca sierpnia. Z tego warzywa możesz przyrządzić zarówno słodkie jak i słone potrawy. Polecamy pyszny i rozgrzewający krem z dyni z imbirem.
Polska cytryna, którą jest pigwa jest bogata w witaminę C skutecznie leczy przeziębienia i grypę. Warto więc jesienią zrobić syrop z pigwy, który zimową porą będzie idealnie pasował do herbaty. Pycha!
Jakie są Wasze ulubione polskie dania? Z czym kojarzy Wam się kuchnia polska? Jakie potrawy moglibyście jeść codziennie? Czekamy na Wasze komentarze!
Polecamy przepis na smaczny tradycyjny polski obiad >>>
karola25
AmandaFl
Puree z brukwi - kilka minut pozwoli na fajny pomysł na obiad ;)
polecam wejść na Pomorska.TV - > "Jak Smakuje Pomorze" -> odcinek 6