Na co zwracać uwagę?
Przechowywanie
Optymalne warunki do przechowywania fasolki, zapewni lodówka. Jednak pamiętajmy, by nie trzymać jej zbyt długo – 2 góra 3 dni. Nie powinno się jej również myć, chyba, że tuż przed przyrządzeniem. Fasolka zaraz po zebraniu zaczyna z czasem tracić swój smak i wartości odżywcze. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest uprawa własna. Tym, którzy nie mogą sobie na nią pozwolić, pozostaje odpowiednie jej przechowywanie.
Przygotowanie
Fasolka jest idealna dla osób dbających o linię. Jest niezwykle uboga w kalorie – ok. 30 kcal na 100g oraz bogata w witaminy (C, A, K i B). Najbardziej znaną formą jej przygotowania jest gotowanie – w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, bądź na parze. Jednakże wszystko zależy od naszego pomysłu i tolerancji na kulinarne eksperymenty. Jedyną zasada, o której zawsze należy pamiętać, jest pozbycie się końcówek i nieprzegotowanie fasolki. W innym wypadku straci apetyczny wygląd oraz zbyt dużo składników odżywczych