Papryka odmiany i zastosowanie w kuchni

Doskonałe porady na temat odmian papryki, które warto znać.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Papryka odmiany i zastosowanie w kuchni
CUBANELLE: Słodka papryka o wyjątkowo jasnej barwie. Najczęściej stosowana do sałatek, sals, makaronów oraz do pieczenia. Ze względu na kolor często używana jako dekoracja. CZUSZKA: Odmiana popularna w krajach bałkańskich. Ma charakterystyczne małe, wydłużone owoce i wyjątkowo ostry smak. Do stosowania jako przyprawa, w rozsądnych ilościach. BELL: Najpopularniejsza odmiana papryki. Występuje w różnych kolorach: zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Świetna do sałatek, sals, makaronów, faszerowania oraz pieczenia. JALAPENO: W postaci dojrzałej jest czerwona i słodsza od papryczek zielonych i niedojrzałych, które są ostre. Stosowana jako dodatek do pizzy. W postaci suszonej wyjątkowo ostra.