To warzywo o dość egzotycznie brzmiącej nazwie trafiło do Europy dzięki benedyktynom, którzy już w XVI w zajęli się jego uprawą. Jego jadalną częścią jest bulwa o białym kolorze, którą przyrządza się na surowo, gotując, grillując, dusząc czy smażąc. Fenkuł, zwany także koprem włoskim, jest cennym źródłem witamin i minerałów, zawiera również spore ilości błonnika i kwasu foliowego. Jedna jego cebula pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, w 50% na witaminę B1 i potas. Zawiera też silne przeciwutleniacze. Cechą charakterystyczną Fenkuł jest jego anyżkowy aromat. To zasługa olejków eterycznych, które korzystnie wpływają nie tylko na trawienie, ale również na system nerwowy. Jako warzywo o niskiej wartości kalorycznej Fenkuł polecany jest osobom będącym na diecie. Do czego można go używać? Pasuje jako dodatek do sałat, zup. Choć zapach anyżu jest delikatny, nie wszystkim łatwo się do niego przekonać. Niezdecydowanym poleca się więc fenkuł gotowany – traci wtedy korzenną nutę.