czy są produkty, które wzmacniają odporność Tak! zdecydowanie, spójrz w jaki prosty sposób możesz wzmocnić swoją naturalną odpowrność!Brokuły, mają łagodny, słodkawy smak, zawierają substancje zapobiegające infekcjom, są bogate w błonnik (zaleca się także w przypadku zaparć) oraz w beta-karoten (witamina szczególnie ważna dla skóry). Zawierają wapń, kwas foliowy, chrom, a także witaminy A, C, E i K. Cebula, surowy sok z cebuli, rozpuszczony w odrobinie wody lub soku pomarańczowego, neutralizującego jego smak, posiada właściwości wykrztuśne, podobnie jak syrop z tegoż warzywa. Czosnek działa niczym antybiotyk, zapobiegając infekcjom, jak również zwalczając je. Wystarczy dodać główkę czosnku do już ugotowanej zupy czy wywaru z warzyw (pamiętajmy, że długie podgrzewanie czosnku niszczy jego właściwości). Innym sposobem jest dodanie rozgniecionego czosnku do oleju stosowanego do przygotowywania sałatek czy purée. Olej taki nabiera delikatnego smaku. Cytryna. W przypadku kataru, przeziębienia lub bólu gardła podajemy trzy razy dziennie szklankę wywaru warzywnego z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz łyżeczką miodu. To ważne, aby dzieciom zawsze podawać sok z cytryny rozcieńczony wywarem np. z gotowania warzyw (zawiera dużo soli mineralnych), aby zrównoważyć efekt demineralizujący kwaśnego soku z cytryny.
Gość