Garam masala

Garam masala to nazwa mieszanki przypraw indyjskich - warto dodać jej do potraw.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Garam masala
W języku hindi garam masala znaczy dokładnie "gorąca mieszanka". Nie ma sztywnych zasad co do składników z jakich jest przyrządzana. I tak każda rodzina posiada tak naprawdę własną mieszankę garam masala.

Wśród najpopularniejszych składników znajdą się: kmin rzymski, liść laurowy, goździki, kardamon, kolendra, chili, czarny pieprz, gałka muszkatołowa a nawet cynamon. Składniki są drobno mielone.

Przyprawiając danie dodaje się ją pod koniec gotowania , duszenia czy smażenia. Wtedy zachowa pełnię walorów smakowych.

Gotową mieszaknę garam masala można kupić - warto jednak stworzyć własną kompozycję, taką, która po wielu próbach ustalania proporcji mielonych przypraw okaże się dla nas najlepsza.