W języku hindi garam masala znaczy dokładnie "gorąca mieszanka". Nie ma sztywnych zasad co do składników z jakich jest przyrządzana. I tak każda rodzina posiada tak naprawdę własną mieszankę garam masala.
Wśród najpopularniejszych składników znajdą się: kmin rzymski, liść laurowy, goździki, kardamon, kolendra, chili, czarny pieprz, gałka muszkatołowa a nawet cynamon. Składniki są drobno mielone.
Przyprawiając danie dodaje się ją pod koniec gotowania , duszenia czy smażenia. Wtedy zachowa pełnię walorów smakowych.
Gotową mieszaknę garam masala można kupić - warto jednak stworzyć własną kompozycję, taką, która po wielu próbach ustalania proporcji mielonych przypraw okaże się dla nas najlepsza.
Wśród najpopularniejszych składników znajdą się: kmin rzymski, liść laurowy, goździki, kardamon, kolendra, chili, czarny pieprz, gałka muszkatołowa a nawet cynamon. Składniki są drobno mielone.
Przyprawiając danie dodaje się ją pod koniec gotowania , duszenia czy smażenia. Wtedy zachowa pełnię walorów smakowych.
Gotową mieszaknę garam masala można kupić - warto jednak stworzyć własną kompozycję, taką, która po wielu próbach ustalania proporcji mielonych przypraw okaże się dla nas najlepsza.